Bakanlıktan 2500 Atama…!

1
1004
traktör

Bakan Eker, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği’nin yeni seçilen Başkanı İsmail Akbulut ve beraberindeki heyeti kabul etti. Sektörün 2005 yılından beri gösterdiği hızlı gelişme ile araştırma, örgütlenme, yetiştiricilik, ticaret ve ıslah alanında önemli başarılar ortaya koyduğunun altını çizen Bakan Eker, 7 alt birliğin olduğu yetiştiricilik alanında gerek tohum gerek fidan üretiminde Türkiye’nin yüzünü güldürecek gelişmeler olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Bundan 10 sene önce tohumun büyük bir kısmı ithal edilirken, bugün Türkiye’nin yatırımcıları, sanayicileri güney yarım kürede arazi kiralayarak yılın dört mevsimi üretim yapıyor. Türkiye artık binlerce dolarlık ihracat yapıyor” Islahatçı Hakları Kanunu’nun çıkmasından sonra tohum sektörünün her geçen büyüdüğünü ve üreticinin ihtiyacına göre yeni çeşitler geliştirdiğini kaydeden Bakan Eker, hibrid sebze tohumu dışında kullanılan tohumun yüzde 95 yerli üretim olduğunu söyledi.

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı İsmail Akbulut da Bakan Eker’in tohumculuk sektörüne verdiği önemin sektörünün kısa sürede başarı göstermesine büyük katkı sağladığını söyledi. Verdiği destek için yönetim kurulu ve üyeler adına Bakan Eker’e teşekkür eden Akbulut sektörün sorunlarını da aktardı.

Bakan Eker tohumculuk sektörünün yeni bir sektör olduğunu bu nedenle birliklere ve onların üyelerinin ürettiği sertifikalı tohumları kullanan çiftçiye de destek verdiklerini söyledi. Zaman zaman sorunlarla karşılaşmalarının doğal olduğunu, bu sektörü daha ileriye taşımak için hazırlanacak projelere destek vereceklerini kaydetti.

“Çiftçiler için tarım danışmanları görevlendirildi”

Bakan Eker, tohum yetiştiriciliğinin bilinçli yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak tarım danışmanlarından daha etkin bir şekilde faydalanmaları gerektiği konusunda üreticileri uyardı. Türkiye’nin 7 bin 500 köyünde 7 bin 500 tarım danışmanı görevlendirdiklerini belirten Bakan Eker, 5 yıldır bu uygulamayı yaptıklarını ve 2500 atama daha yaparak danışman sayısını 10 bine çıkaracaklarını söyledi. Bakan Eker; “Çiftçilerimiz soru sorsun diye devlet tarım danışmanlarına maaş ödüyor. Özel eğitim almış bu danışmanlarımız kendilerinin sorumlu olduğu köylerde yaşıyorlar. Tarımla, hayvancılıkla ilgili her konuda danışmanlardan yardım alınabilir.” şeklinde konuştu. Günümüzde tarımı bilinçli yapmanın fark yaratacağının altını çizen Bakan Eker, bu nedenle internet, televizyon, kısa mesaj, danışmanlık gibi ve benzeri yöntemlerle her türlü teknik bilgiyi üreticiye ulaştırma çabası içinde olduklarını söyledi.

tarim.gov.tr

1 Yorum

Bir Cevap Yazın