Bal arılarına direnç kazandırılıyor

0
1009
bal

Namık Kemal Üniversitesi bünyesinden yapılan çalışma ile bal arılarının yapay tohumlamayla hastalıklara karşı direnç kazanması sağlanacak.

Ülkemiz arıcılık faaliyetlerinde uluslararası alanda önemli konumda yer alıyor. Türkiye arıcılıkta, yaklaşık 5 milyon koloni varlığıyla Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu çerçevede arıcılık alalnında yapılan yatırım ve bilimsel çalışmalar da önem taşıyor.

Bu bağlamda Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi tarafından TÜBİTAK’ın desteğiyle başlatılan proje ile laboratuvar ortamında yapay tohumlamayla çiftleştirilen arıların hastalıklara karşı daha dirençli olması sağlanacak.

TÜBİTAK destekli başlatılan proje kapsamında laboratuvar ortamında yapay tohumlama ile çiftleştirilen arılar, hastalıklara karşı daha dirençli olacak. Üzerinde çalışılan arı kolonileri teste tabi tutularak ve hastalıklara karşı dirençli kolonileri belirlenmesiyle bu kolonilerde ana arı yetiştiriliyor. Hastalıklara karşı dirençli koloniler erkek arılarından toplanan spermler ile laboratuvar ortamında yapay tohumlama tekniği kullanılarak damızlık ana arılar ve koloniler yetiştirilmesi hedefleniyor.

Proje sonunda yetiştirilen damızlık ana arılar ve koloniler bölgedeki arı üreticilerine sunularak verimli bir üretimin gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Bir Cevap Yazın