Baraj Kurudu, Çay Bahçesi Oldu

0
972
Baraj-Kurudu-Cay-Bahcesi-Oldu

Türkiye’nin en büyük tarım alanlarından biri olan Çukurova’yı sulayan Seyhan Baraj Gölü’nde kuraklık nedeniyle geçen yıla oranla su seviyesi yüzde 50’den fazla düşünce, daha önce suyla kaplı olan yerler çay bahçesi haline getirildi.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık Çukurova’yı da vurdu. Türkiye’nin en büyük ve en bereketli tarım arazilerinin bulunduğu Çukurova, son yılların en kurak sonbaharını yaşadıktan sonra Ocak ayının 23’üne gelinmesine rağmen hala yağmur almadı. Bu nedenle özellikle hem sulamada hem de enerjide kullanılan Seyhan Baraj Gölü’nde sular kıyıdan yaklaşık 400-500 metre çekildi. 2013 yılında metrekareye sadece 398.2 kilogram yağmur düştü. Son 53 yılın ortalaması olan metrekareye 663.2 kilogram yağışın yüzde 40 altında kaldı. 2014 yılının ilk 23 gününde de yağmur yağmayınca metrekareye 807.5 kilogram yağış düştüğü 2009 yılında yol kenarına kadar suların geldiği Seyhan Baraj Gölü’ndeki şu anki manzara herkesi kara kara düşündürüyor.

BARAJIN YATAĞI ÇAY BAHÇESİ OLDU

Su miktarının azalması nedeniyle vatandaşlar bu alanlarda balık tutup piknik yapıyor. Ayrıca çekilmeden dolayı gölün ortasında adalar oluştu. Her yıl suyla kaplı yerlere vatandaşlar otomobilleriyle gelerek gölü daha farklı noktalardan izleme imkanı buldu.
Hatta 16 yıldır göl kenarında esnaflık yapan Ömer Alper (39), daha önce baraj yatağı olan yeri, su çekildiği için çay bahçesi haline getirdi. Suyun 400-500 metre çekilerek barajın ortasında bulunan Sevgi Adası’na kadar ilerlediğini belirten Alper, “Geçen yıl su yola kadar geliyordu. Bu mevsimde su yoldaydı. Ancak bu yıl su kuraklık nedeniyle çok çekildi. Biz de su çekilen yere masa sandalye atarak çay bahçesi haline getirdik. Bu durum bizim içinde iyi değil. Müşteriler gölün güzelliğini görmeye geliyordu ancak şimdi su olmadığı için gelen giden yok” diye konuştu.

DİĞER BARAJLAR DA TEHLİKE ALTINDA

DSİ 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre su yılı başlangıcı olan Ekim ayından bu yana geçen yıla göre düşen yağışın çok yetersiz olduğunu, 2012 yılı Ekim ayında metrekareye 63.4, Kasımda 128.3, Aralıkta ise 298.4 kilogram yağış düştüğünü ancak 2013 yılında ise Ekimde 40.1, Kasımda 6.1, Aralıkta da 21.5 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.
Geçen yıl Seyhan Baraj Gölü’nde aktif doluluk oranı yüzde 65 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 34’e kadar düştü. Çatalan Barajı’nda ise tehlike daha büyük. Geçen yıl doluluk oranı yüzde 40’larda olan barajın doluluk oranı bu yıl yüzde 11’lere kadar düştü. Kozan Barajı’nda geçen yıl doluluk oranı yüzde 65 iken bu yıl yüzde 32’ye kadar düştü. Nergizlik Barajı ise geçen yıl yüzde 65 iken bu yıl yüzde 45’e kadar düştü. Aslantaş Barajı doluluk oranı ise geçen yıl yüzde 50 iken bu yıl yüzde 32’lere kadar düştü.

euronewstr

Bir Cevap Yazın