Basınçlı Sulama Sistemleri Yanlış Kullanılıyor
Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. K. Uğurtan Yılmaz, bazı kayısı bahçelerinde basınçlı sulama sistemlerinin yanlış kullanıldığını belirterek, bunun Konya’daki gibi derin obruklar oluşturacağını söyledi.
Yılmaz, basınçlı sulama sistemlerinde suyun az miktarda ve sık aralıklarla verilmesinin önemli olduğunu kaydederek, bu durumda bitkinin de verilen sudan maksimum düzeyde faydalandığını kaydetti. Eskiden üreticilerin 20-25 günde bir sulama yaptığına değinen Dr.Yılmaz, “Üreticilerimiz, şimdi de basınçlı sulama sistemi kurulan bahçelerde yine aynı şekilde 20-25 günde bir yaklaşık 20 saate yakın sulama yapıyor. Bu durumda sulama suyunun büyük bir bölümü bitki kullanmadan zayi oluyor.” dedi.
Sulamanın, ağaçların yaşına ve toprak yapısına bağlı olarak ortalama 3-4 günde bir 2-3 saat olacak şekilde yapılması gerektiği belirten Yılmaz, “Mevcutta devam eden yanlış uygulamalar, eski sistemle yeni sistemler arasında sadece işçilikten tasarrufu sağlarken, sulama suyundan beklenenden çok daha az miktarda tasarruf edilmesine neden oluyor. Sulama sistemlerinde genellikle yeraltı sularının kullanıldığı ve son yıllarda ılıman hava koşulları nedeniyle az yağışlı geçen kış ayları düşünüldüğünde, yeraltı sularının seviyelerinde çok fazla düşüş olduğu görülüyor. Kayısı üreticileri bahçelerine kurdukları basınçlı sulama sistemlerini önümüzdeki yıllarda çok daha doğru kullanmak zorundalar.” şeklinde konuştu. Kayısının dünya üzerinde en fazla yetiştiriciliğinin Malatya’da yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz birkaç yılda da Malatya’da havaların yağışsız geçmesiyle üreticilerimizin basınçlı sulamaya çok yüklendiği görüşmektedir. Bu da yeraltındaki suların boşalması ile boşluklar oluşmasına sebep oluyor. Geçen günlerde Konya-Karapınar’da mısır tarlasında meydana gelen derin çöküntü (obruk), Malatya’da da yeraltı sularının durumu hakkında ciddi soru işaretlerine neden oldu.” ifadesini kullandı.
www.etarim.net