Belediyeler ruhsatsız seraya ceza kesecek, üretici tedirgin

0
1129

Gıda şirketleri sebze meyve ihracatını artırmak için yeni pazar ararken, yerli üreticiye kötü bir haber geldi. Bazı belediyelerin seralar için inşaat ruhsatı istemeye başladığı ortaya çıktı.

Bursa Karacabey’de seracılık işiyle uğraşan bir işletmeye inşaat ruhsatı olmadığı gerekçesiyle 278,7 bin liralık ‘kaçak inşaat’ cezası kesildi. Konu Tarım Bakanlığı’na da iletilirken, sebze meyve üreticileri önlem alınmazsa çok sayıda belediyenin seralar için inşaat ruhsatını zorunlu hale getirebileceği endişesi taşıyor. Bazı belediyelerin seralardan istediği inşaat ruhsatı bedeli normal inşaat için istenen rakama yaklaşıyor. Sektör temsilcileri bakanlığın sorunu çözmemesi halinde Türkiye genelindeki seraların yüzde 50’ye yakınının imara gideceğini belirterek, sera alanlarının daralacağına dikkat çekiyor. 

Bursa’da başlayan uygulamanın diğer belediyelerce de benimsenmesi durumunda sera alanlarını daraltması ve bunun da sebze meyve fiyatlarına olumsuz yansıması bekleniyor. 35 dekar alana kesilen 278 bin liralık cezanın 400 bin dekar seraya uygulanması halinde firmalara 3 milyar liranın üzerinde fatura çıkacağı hesaplanıyor. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, uygulamanın sebze meyve fiyatlarını artıracağını savunuyor. Üretimin azalmasıyla birlikte ihracatın yanı sıra istihdamın da olumsuz yönde etkileneceğini aktaran Aygun, “Eğer uygulama ülke geneline yayılırsa Türkiye’deki sera alanları da daralır. Hem çiftçi hem de ihracatçı zor günler yaşar. Tarım Bakanlığı’nın bir an önce bu konuya acil çözüm bulması gerekiyor. Aksi takdirde çok sayıda firma büyük zarara uğrayacak.” dedi.

SERA, KAÇAK İNŞAAT OLDU

Sera için inşaat ruhsatı gerekmediği düşüncesiyle belediyeden talepte bulunmadıklarını aktaran firma yetkilileri, kendilerine ‘Bu seraların inşaat ruhsatı yok, kaçak inşaatlardır. Ya yıkacaksınız ya da inşaat ruhsatlarını alacaksınız’ dendiğini söyledi. İnşaat-mimari-tesisat ve elektrik projeleri ve yapı denetim şirketleri giderleri 100 bin ile 140 bin lira arasında değişiyor. Seraların büyüklüğüne göre toplam maliyet 500 bin liraya kadar çıkabiliyor. Konuyu çözüme kavuşturmak amacıyla belediyenin talebi doğrultusunda, inşaat ruhsatı işlemlerine başladıklarını aktaran bir firma yetkilisi, “Mevzi imar planındaki bina kat sayısı, verilmiş söze ve bütün ikna çabalarımıza ve yapılanacak binanın sadece tarımsal bir sera olacağını taahhüt etmemize rağmen sadece yüzde 50 olarak çıktı.” diye konuştu.

Haber Kaynağı: Zaman Gazetesi – www.zaman.com.tr

Bir Cevap Yazın