Besin alerjisi olanlar etiketleri daha iyi okumalı

0
1089

Ürün kutusunda yazanlarBesin alerjisi teşhisi konulmuş yetişkinlerin gıda etiketlerini daha önce tüketmiş olsalar bile okumalarını tavsiye eden beslenme uzmanı Ayşenur Yılmaz, “Dışarı çıktığınızda yanınızda güvenli atıştırmalık bir yiyecek bulundurun.Aksi takdirde acıktığınızda etiketi anlaşılır olmayan bir yiyeceği satın alma riskiniz var.” dedi.

Yılmaz, pipetleri, bardağı, çatal, kaşık, bıçak gibi yeme araçlarının başkalarıyla paylaşılmaması ve ürün içerikleri sürekli değiştiği için etiketlerin iyi okunması gerektiğini belirtti.
Besinlerin içinde bulunan gıdalar alerjen olmasa da beklemeye bağlı olarak çoğalan bakteri, mikrop ve mantarlar da alerjik etki gösteriyor. Olumsuz şartlarda saklanan besinlerde oluşan toksinler savunma sistemini etkiliyor. Bekleyen kabuklu deniz ürünlerinde dinoflagellat toksini, çimlenmiş, yeşillenmiş patateste bulunan solanin, bazı baklagil ve tahıllarda oluşan toksit glikazitler ve bazı katkı maddeleri alerjik etki gösteriyor.
Ciddi derecede gıda alerjisi geçiren hastalarda, yiyecek alındıktan birkaç dakika içinde vücudu etkileyebileceğine dikkat çeken diyetisyen Habip Aylak, “Hayati tehlikesi olan alerjen anafilaksi durumlarında kurdeşenin hızla yayılmasıyla yüzde, dilde ve boğazda şişme, nefes almada zorluk, kusma, bilinç kaybı belirtileri görülür.” diyor.
En sık görülen gıda alerjenleri: İnek sütü, tavuk yumurtası, balık, baklagiller, kabuklu yemişler, soya fasulyesi, buğday, fıstık.
Alerjen etki yapan katkı maddeleri: Aspartam (tatlandırıcı), BHA, BHT (antioksidan), tartazin (renklendirici), MSG (lezzet artırıcı), nitrit ve nitratlar (koruyucu), parabenler (koruyucu), sülfitler (koruyucu)
Kaynak: Zaman

Bir Cevap Yazın