Beyaz Et Sektörü Ramazanda Umduğunu Bulamadı

0
893
Beyaz-Et-Sektoru-Ramazanda-Umdugunu-Bulamadi

Geçen yıl üretimi 1 milyon 707 bin ton olan beyaz et sektöründe, ramazan ayında fiyatların geçen yıla oranla yüzde 4 5 düşük olmasına karşın satışların beklenen düzeyde olmadığı bildirildi BESD BİR Yönetim Kurulu Başkanı Koca: “Bu ramazan dönemi beklediğimiz gibi olmadı. Bunun sebebi sıcakların etkisiyle iftarda hafif yiyeceklerin tercih edilmesi”

Beyaz et sektörünün bu yıl ramazan ayında sıcak havaların etkisiyle umduğunu bulamadığı bildirildi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ramazanda fiyatların geçen yıla oranla yüzde 4-5 oranında düşük olmasına karşın satışların beklenen düzeyde olmadığını belirtti.

Koca, Türkiye’deki piliç Eti üretiminin geçen yıl 1 milyon 707 bin ton olduğunu, bu yılki rakamların ise geçen yıla göre yüzde 5 oranında artmasının beklendiğini söyledi.

Sektörde geçen yıl yapılan üretimin 2011’e göre yüzde 10 artış gösterdiğini bildiren Koca, bu ramazan döneminde bir önceki döneme göre fiyatların yüzde 4-5 oranında düşük olmasına karşın, talebin istendiği gibi seyretmediğini, bu durumun ise sektör temsilcilerini üzdüğünü ifade etti.

Beyaz et fiyatının geçen yıl nisan ve mayıs aylarına göre de düşük kaldığını vurgulayan Koca, “Yaz ayları sektör açısından en hareketli ve önemli dönemdir. Piknikçiler ve tatilcilerin bu dönemde kırmızı et pahalı olduğu için ağırlıklı olarak beyaz Eti tercih etmesi, sektörde canlılık yaratır. Ancak, hem yaz döneminde olmamız hem de fiyatların geçen yıla göre düşük olmasına rağmen durum iç açıcı değil” dedi.

Sektörde geçen yıl ramazan dönemindeki canlılığı bu yıl aradıklarını anlatan Koca, şöyle konuştu:

“Bu ramazan dönemi beklediğimiz gibi olmadı. Bunun sebebi sıcakların etkisiyle iftarda hafif yiyeceklerin tercih edilmesi. İftarda hazmı daha da kolay olan yiyecekler tercih ediliyor. Bu durum da maliyetin altında satış yapmak zorunda kalan beyaz et üreticileri ve satıcılarını vuruyor. Sektör olarak zaten ramazan dönemlerinde girdi maliyetlleri artmasına karşın özellikle dar gelirli vatandaşlar ucuz ve kaliteli ürüne ulaşabilsinler diye zam yapmıyor, hatta zararına mal satıyoruz. Ramazan sonrası sektör açısından inşallah daha iyi olacak diye bekliyoruz.”

Tüketim oranları

Koca, ABD’de kişi başına yıllık 109 kilogram kırmızı ve beyaz et tüketilirken, AB ülkelerinde bu rakamın 77, Rusya’da 62, Çin’de 55, Türkiye’de ise 31,5 kilogram olduğunu bildirdi.

ABD’deki kişi başı yıllık beyaz et tüketiminin 43, AB ülkelerinde 18, Rusya’da 23, Çin’de 10, Türkiye’de ise 19,3 kilogram olduğunu dile getiren Koca, sektör olarak tüketiciye çok uygun fiyatla ve kaliteli besin maddesi sağladıklarını, sağlamaya da devam edeceklerini anlattı.

Koca, son teknolojiye sahip sektörde üretim yapmaya ve Türkiye’deki hayvansal protein açığını kapatma noktasındaki özelliklerini sürdüreceklerini ifade ederek, “Üretim tesislerimizin hepsi de güzel ve modern. Örneğin Brezilya ile rekabet edemememizin nedenlerinden biri de tesislerimizin modern ve üretimimizin kaliteli olması. Tesislerimizin modern ve güzel olmasından dolayı maliyet artsa da, insanlarımız ucuz ve kaliteli et bulmaya devam edecekler” diye konuştu.

haberler .com

Bir Cevap Yazın