Beyaz ette hormon iddiaları

0
926
Beyaz-ette-hormon-iddialari

Keskinoğlu, “Hormonlu tavuk iddiaları her yıl çift hane büyüyen sektörde küçülmeye yol açtı. Büyük kentlerde A ve B grubu tüketimi çok düştü. İddialar tamamen asılsız. Davalar açtık. Sektör olarak bu konuyla uğraşacağız” dedi.

İSTANBUL – Keskinoğlu Tavukçuluk’un Yönetim Kurulu Üyesi Keskin Keskinoğlu, bir basın toplantısı düzenledi. Gündemindeki konu; “GDO’lu yem yiyen, anti biyotikli, hormonlu tavuk” iddialarıydı. Bu iddiaların 11 milyar liralık büyüklüğe sahip, on binlerce kişinin çalıştığı, geçindiği sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. Bu konuda önemli faaliyetler olduğunu, şirket olarak da inisiyatif aldıklarını belirten Keskinoğlu, “Sektör, her yıl çift hane büyürken, gerçeği yansıtmayan iddialar nedeniyle geçen yıl tüketimde yüzde 3 düşüş oldu. Son aylarda daha fazlaydı. Büyük kentlerde A ve B grubu tüketici beyaz et tüketmiyor artık. Bazı doktorların tavsiye ettiklerini görüyoruz. Türk Pediatri Kurumu doktorlarına üretim aşamalarını Akhisar’daki tesislerimizde detaylarıyla paylaştık. Doktorlar, kümesleri inceleyip, ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini gördü. ‘Tavukların hayvan hakları kriterlerine uyularak kesildiğini ve en ideal şartlarda tüketiciye ulaştırıldığını görme fırsatı bulduklarını’ söylediler. İddia sahipleri söylentilerle hareket ediyor. Kanıt gösterin diyoruz, gösteremiyorlar. Bu konuşmaların çok büyük olumsuz etkisi var. Tavuğa hormon, yem olarak verilemez. Enjekte etmek lazım. Günde iki kez enjekte etmek için benim ilave binlerce kişi çalıştırmam lazım. Fiilen olanaksızdır” dedi.

Üretim alanından, kümeslerden canlı yayın yaptıklarını, internet sitesi kurarak (sağliklibilgi.org) tüketiciye anlatmaya çalıştıklarını belirten Keksin Keskinoğlu, “Sektörü bilen 11 hoca üretimi anlatıyor.Tavukların 40-50 günde kesilebilir ölçülere gelmesi, etlik tavuğun cinsinin özelliğidir. Biz mısır kullanıyoruz, ancak yerli mısır alıyoruz. Bölgemizdeki üretimin neredeyse tamamını aldık. Yerli mısır GDO’lu değil. Türkiye üretimi sektörün ihtiyacını karşılıyor. Türkiye mısır ithal eden bir ülke olmaktan çıktı. Yüzde 100 GDO’suzdur. Türkiye’de GDO’lu mısır ve soya üretmek tamamen yasaktır” diye konuştu.

“Davalar açtık açıyoruz”

Hormon ve antibiyotik iddialarını yargıya taşıdıklarını belirten Keskinoğlu, “Akıllardaki soru işaretlerini gidermek için kendi tesislerimizde internet üzerinden canlı yayına başladık. 100 bin dolar yatırımla Internet TV açtık. Etlik piliçlerin ‘broiler’ isimli kümeslerde serbest dolaştırılarak yetiştiriyoruz. Bu hayvanların hepsi çok rahat bir şekilde eşinme, tüneme ve dolaşma alanlarına sahipler. AB standartlarıdır, 1 metrekare alana 14 broiler tavuk düşüyor. Sektördeki tesisler Avrupa tesislerinden üstün. Bilgi kirliliği nedeniyle piliç etinden uzaklaşma başladı. Herkesin kafasında ‘piliç çok hızlı büyüyor’, ‘antibiyotik ve hormon kullanılıyor’, ‘GDO’lu hammadde kullanılıyor’ gibi soru işaretleri var. Söylentilerle ilgili hukuki işlemler başlatıldı. Halkı yanlış yönlendirmeyle ilgili bütün davalar sırayla açılmaya başlandı.İnşallah en kısa zamanda bir sonuç alınır. Sektörde bu konunun üzerine gidiyoruz” dedi. Keskinoğlu, Tarım Bakanlığı’nın da tavuk eti ile ilgili iddiaların yarattığı kuşkuyu gidermek için kamu spotu hazırlamakta olduğunu söyledi.

“75 ülkeye ihracatımız var”

Geçen yıl 80 milyon liralık yatırım yaptıklarını, pişmiş ürün grubunun çok iyi gittiğini, sosiste en büyük üretici olduklarını anlatan Keskinoğlu, violde pazar paylarının yüzde 50’ye ulaştığını belirtti. Ravika markasıyla zeytinyağı üretimlerinin arttığını belirten Keskinoğlu, bu yıl 3 yeni Tavvuk restoranı açacaklarını belirtti. Keskinoğlu, “Bosna ve Dubai’de restoran açarak dışa açılıyoruz” dedi. 75 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Keskinoğlu, “Rusya

% 28 vergi uyguladığı için o pazara giremiyoruz, ama Ortadoğu, Suudi Arabistan önemli pazarlar. Afrika pazarımız çok iyi gelişiyor” dedi.

Brezilyalılar tesis bakıyor

Keskinoğlu, beyaz et dışında yumurta üretimi de yapıyor. Ayrıca 500 araçlık bir lojistik firması var. Grup olarak 2013’ü 1 milyar lira ciro ile kapatarak önemli bir eşiği aştı. Yumurta üretiminde Türkiye’de ilk sırada, beyaz ette ikinci sırada. Üretiminin %20’sini ihraç ediyor. AB’ye de ihracat konusu gündemlerinde. Keskinoğlu, “2009’da AB’ye ihracata başlamıştık. 3 ayda marka haline gelmeye başlayınca politik nedenler bahane edilerek kesildi. Yine heyetler geldi. AB bizden piliç alacaktır” dedi.

Keskinoğlu, kur yükselişinin şirket değerlerini düşürdüğünü, Ortadoğu pazarına konumlanmak isteyen Brezilyalı üreticilerin Türkiye’de satın almak için tesisleri gezdiğini söyledi.

haber46

Bir Cevap Yazın