Türkiye biber üretiminde önemli merkezlerden biri olan Antalya Demre’de biber fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Son 15 yılın en kötü dönemi olarak nitelenen düşüşün sebebi olaraksa Rusya’daki devalüasyona işaret ediliyor.
Rusya para birimi olan rublenin dolar ve euro karşısında değer kaybetmesi, ülkede devalüasyona gidilmesine neden oldu. Halkın tutumlu davranışları nedeniyle tüketimin azalmasıyla birlikte de Türkiye’den Rusya’ya yapılan sebze meyve ihracatı durgunluk dönemine girdi. Bu durgunluğun Antalya-Demre’deki biber fiyatlarının düşmesinde etkili olduğu söyleniyor. Demre Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Fahri Duran, geçen yıl Aralık ayına oranla biber fiyatlarının yüzde 50-80 arasında azaldığını belirterek, düşünün temel sebebinin Rusya’da yaşanan devalüasyon olduğunu iddia ediyor.
Fiyatlardaki düşüşün ikinci sebebinin iklim sıcaklığı olduğunu söyleyen Duran, “Geçtiğimiz yıllara nazaran havaların sıcak seyretmesi, üretimdeki rekolteyi arttırdı. Fazla gelen ürün ve civar bölgelerden hallere gelen ürünlerden dolayı yoğun bir ürün rekoltesi oluştu ve fiyatlar düştü” diyor. Üreticilerin düşen fiyatlar nedeniyle maliyetle eş değer ciro yapabileceğini vurgulayan Duran, “Geçen yılın fiyatlarını yakalayamayan ürünler ilçemizde büyük sorunlara yol açar. Yetkililerin acil olarak bu duruma bir çözüm bulması gerek” şeklinde konuşuyor.
ihracat olmayınca iç piyasaya yükleniyor.iç piyasanın kaldırma gücü olmayınca fiyatlar düşüyor.o kadar ki halk fiyatların fazla düşmesinden kaynaklı hayvanlara yem olarak bile kullanılıyor.. Türkiyenin biber üreticisi Antalya bu durumdayken neden büyükşehirlerde yada Türkiye genelinde fiyat farkları afaki?