Biber sapından çevreci kompozit üretildi

0
1013

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden bir grup akademisyenin biber sapını işleyerek ürettiği malzemenin suya dayanıklı olduğu ortaya çıktı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesinden bir grup akademisyen, biber sapından kompozit malzeme üretti.

KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mengenoğlu, 4 öğretim üyesiyle yaptıkları çalışma sonucunda biber saplarını işleyerek kompozit malzeme ürettiklerini söyledi.

Biber saplarını kurutarak içerisine polimer malzeme ilave ettiklerini vurgulayan Mengenoğlu, bölgede 38 bin ton biber sapının atık olarak yok edildiğini ve bunun üretilen kompozit plastik malzemenin özelliklerinden daha ileride olduğunu kaydetti. Kompozit malzemelerin ağaç malzemesine göre özelliklerinin geride olduğunu söyleyen Mengenoğlu, plastiğin bazı özelliklerinden ise daha ileride olduğunu ve özellikle suya karşı dayanıklı olduğunu ifade etti.

Mengenoğlu, ortaya çıkan malzemenin özellikle dış cephe, yürüyüş parkuru, havuz kenarı ve plajlardaki şezlonglarda kullanılabileceğini belirtti.

Kentte biber tarımının önemli bir yere sahip olduğunu, üretilen malzemenin de bölge için bir şans olduğunu ifade eden Mengenoğlu, kompozit malzemenin üretim sürecini hakkında da bilgi verdi.

Mengenoğlu, kompozitin içerisindeki polimer oranının yüzde 50 az olması nedeniyle çevreci özelliğinin de ortaya çıktığını vurguladı.

Plastik malzemelerin doğada en az 300- 500 yıl kaldığını hatırlatan Mengenoğlu, kendilerinin ürettiği malzemenin doğada bozulma süresi daha hızlı olduğu için çevreye de faydalı olacağını kaydetti.

Bir Cevap Yazın