Bilim Adına Gen Katliamına Hayır!

0
1063
Bilim Adına Gen Katliamına Hayır!

Bilim Adına Gen Katliamına Hayır! Narenciye Gen Bahçesi Yapılmaya Açılamaz

ABD ve İspanya‘dan sonra dünyanın 3. büyük narenciye gen merkezi olan Adana Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Narenciye Gen Bahçesi, adına “bilim ve teknoloji” (!) denilen bir üniversite için yok edilmek istenmektedir. Birçok özel tür ve çeşidin geriye dönüşü olmaksızın kaybolmasına yol açacak bu karara direnen öğretim üyeleri, öğrenciler ve ODA`mız yöneticileri ise kolluk kuvvetlerinin saldırısına uğramış ve darp edilmişlerdir. ODA`mız saldırıyı şiddetle kınarken, sorumlular hakkında gereğinin yapılmasını beklemektedir.

Bilim Adına Gen Katliamına Hayır!

Adana`da 1976 yılından itibaren oluşturulmaya başlanan Türkiye`nin en büyük Narenciye Gen Bahçesi`nde bugün 21 farklı ülkeden getirilen 900`ün üzerinde farklı tür ve çeşit bulunmaktadır. Bu özelliğiyle adeta bir narenciye hazinesini barındıran bahçe, Türkiye turunçgil tarımı için büyük önem taşımaktadır. Kentleşme ile birlikte kaybolan birçok genotipin son örnekleri de Narenciye Gen Bahçesi`nde muhafaza edilmektedir. Gen Bahçesi, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalar ile üreticilere bilgi aktarılmasında önemli katkılar sağlamaktadır.

Bu özellikleri nedeniyle sürekli korunması ve sahip çıkılması gereken bahçe bugün ne yazık ki adına “bilim ve teknoloji” denilen bir üniversite için yok edilmek istenmektedir. Ç.Ü. kampus alanı içinde görünen, ancak bir bölümü Maliye Bakanlığı‘na ait olduğu belirtilen Narenciye Gen Bahçesi‘nin 1.758 dönümü; Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Valiliği ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü`nün yaptığı ortak protokolle Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘ne kampus alanı olarak gösterilmiştir. Bu kararın ardından bahçede kepçe ve sondaj makineleri ile zemin etüt çalışmaları başlatılmıştır.

Bu çalışmalara tepki gösteren ODA`mız Adana Şube Başkanı Şahin YETER, önceki Dönem Şube Başkanımız ve Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL, Oda üyelerimiz, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper AKINOĞLU ve Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ`ın da aralarında bulunduğu öğretim üyeleriyle, öğrenciler Gen Bahçesine zarar verecek çalışmaların yapılmaması için 5 Nisan 2012 Perşembe günü iş makinelerinin önüne geçmişlerdir. Bunun üzerine kolluk kuvvetleri tarafından gruba sert bir şekilde müdahale edilmiştir. Hukuka aykırı biçimde darp edilen ve tartaklanan grup, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaktır.

Ç.Ü.‘nün Zeytin Gen Bahçesi de bir süre önce fen lisesi inşaatı için yapılaşmaya açılmıştı. ODA`mızın büyük bir mücadele vermesine karşı önüne geçemediği karar sonrasında, 386 çeşitten oluşan 773 zeytin ağacının bulunduğu bahçedeki 58 ağaç sökülmüştü.

Narenciye Gen Bahçesi`nde birçok özel türün geriye dönüşü olmaksızın kaybolmasına yol açacak, telafisi imkânsız bu yapılaşma kararı kabul edilebilir değildir. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi için alternatif bir alan bulunmalı ve Narenciye Gen Bahçesi korunarak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır.

Baskı politikaları ve saldırılar bizi yıldıramayacaktır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak Şube Başkanımız, öğretim üyeleri ve öğrencilere yapılan saldırıyı kınarken, ülkemiz doğal varlıklarının korunmasına yönelik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.

Saygılarımızla

Dr. Turhan TUNCER

Başkan

(Yönetim Kurulu adına)

Bir Cevap Yazın