Tarım alanında yapılacak bazı değişikliklerle karbondioksit dışı sera gazı salınımları %50 oranında azaltılabilir.
Tarım alanında yapılacak bazı değişikliklerle karbondioksit dışı sera gazı salınımları %50 oranında azaltılabilir.
Tarım sektörü dünyanın en büyük karbondioksit harici sera gazı emisyonu kaynağıdır. Uluslararası Uygulamalı Sistem Analizi Enstitüsü IIASA’nın araştırmasına göre tarımsal uygulamalarda yapılacak bazı değişiklikler yanında et ve süt ürünleri ağırlıklı beslenme alışkanlığından uzaklaşılması ile sektörün emisyonu 2050’ye kadar %50 oranında azaltılabilecek.
IIASA araştırmacılarından Stefan Frank liderliğindeki grup, dört farklı küresel ekonomik modeli birleştirerek karbondioksit harici tarımsal sera gazı salınımının önlenmesi konusunda ilk detaylı analize imza attı. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışmada farklı bölgelerde farklı azaltım seçeneklerinin etkileri incelenerek, hem arz hem talep ayağında emisyonun ciddi şekilde azaltılmasına yönelik stratejiler ortaya koyuldu.
Karbon vergisi ve karbon ticareti
Karbon fiyatlaması modeli ile yürütülen araştırmaya göre, sadece tarım sektöründe sürdürülecek düşük maliyetli çabalar tarımsal metan ve azot oksit salınımını 2050 yılına kadar %15 oranında azaltabilir. Bu miktar yıllık 0,8-1,4 gigaton (Gt) karbondioksit eşdeğerine karşılık gelmekte. Aşırı tüketim olan ülkelerde beslenme alışkanlığının değişmesi ile yıllık 0,6 Gt ek düşüş elde edilebilir. Bu da toplamda sektör emisyonunun %23 oranında azalması anlamına geliyor.
Yazarlara göre, tarım sektörü için karbon fiyatlaması gerçekte uygulanabilir bir yöntem değil, ancak yine de araştırma iklim değişikliği karşısında yapılabilecekler konusunda tarım sektöründeki potansiyele ışık tutuyor. Farklı baremler uygulanan modelde karbon fiyatlaması ton başına 20 dolardan 950 dolara çıkarıldığında ise sektörün emisyonundaki düşüş %50’ye kadar varıyor.