Bir ayda yüzde 30 zam

0
1055
Bir ayda yüzde 30 zam

Bakliyat fiyatlarında kasım ayından bu yana yüzde 15 ile 60 oranında artış oldu. Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İş ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Başkanı Hakkı İsmet Aral, bakliyat fiyatlarının hava şartları, verim ve diğer maliyet unsurlarına bağlı olarak yükselme eğiliminde olduğunu ifade etti.

Bakliyat fiyatları kasım ayından itibaren tırmanışa geçerken, fiyatlar yüzde 15 ile 60 oranında arttı. Konya sıra fasulye (kuru fasulye) zam şampiyonu oldu. Ekim ayında toptan kilosu 4 TL olan fasulye kasım ayında yüzde 60 zamlanarak 6,50 TL’ye yükseldi. Fasulyedeki fiyat artışını değerlendiren sektör temsilcileri, bunu Arjantin’de yaşanan kuraklık ve fasulyeden zarar eden çiftçinin bu yıl ekmemesine bağladı. Ekim ayında 2,90 TL olan baldo pirincin fiyatı da yaklaşık yüzde 35’lik artışla 3,90 TL’ye ulaştı. Bu artışlar kırmızı mercimekte 30, Osmancık pirinçte ise 35 kuruş olarak gerçekleşti. Tarım Ürünleri Hububat, Bakliyat İş ve Paketleme Sanayicileri Derneği (PAKDER) Başkanı Hakkı İsmet Aral, bakliyat fiyatlarının genel anlamda yükselme eğiliminde olduğunu söyledi. Aral, tarım ürünleri fiyatlarının hava koşulları, verim ve diğer maliyet unsurlarına bağlı olarak yükseldiğini ifade etti. Kuru fasulye fiyatlarının Amerika ve Arjantin’de yaşanan kuraklık ve hava koşullarından dolayı yükseldiğini belirten Aral, “Ülkemizde yıllık 180-200 bin ton arasında kuru fasulye tüketimi gerçekleşmektedir ve bunun yüzde 40-60’ı ithal edilmektedir. Dünya fiyatlarının yüksek oluşu ve dış talebin tonajlarının karşılanamaması nedeniyle Türkiye’de fiyatlar yükselmiştir.” dedi.

Mercimek fiyatlarındaki yüzde 15’lik artışın ise fazla talepten kaynaklandığını anlatan Aral, “Dünya fiyatları birbirini tetikleyebilmektedir. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kırmızı mercimeğe olan talep de arttı. Bundan dolayı fiyatlar da yükseldi.” diye konuştu. Pirinçteki fiyat artışını hasat başlangıcında stok bulunmamasına bağlayan Aral, “Ayrıca çeltik hasat mevsimi de ithal pirinç ürünlerinin olmadığı bir döneme denk geldi. Bu durum dünya pirinç fiyatlarının yukarı doğru yükselme eğilimiyle birleşince fiyatların yükselmesi de kaçınılmaz oldu.” ifadelerini kullandı.

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Salih Özmen, yaptığı açıklamada, “Türkiye’de birkaç senedir fasulye ucuz olduğu için kimse ekmiyor, daha pahalı olan şeye yöneliyorlar. Bu her sene dikilen bir ürün, mesela bir bağ gibi, zeytin gibi değil. Onlar dikili olduğu için değişkenlik olmuyor. Bunlar her sene dikildiği için birkaç senedir fasulye yerlerde süründü. Dışarıdan çok fasulye geliyordu. Fasulyenin ithal edildiği Arjantin’den de kuraklık nedeniyle, hava şartlarından dolayı ithalat olmadı.” dedi.

Bir Cevap Yazın