Biyoyakıtta Türkiye’nin yeni alternatifi ketencik

0
838
Biyoyakıtta Türkiye’nin yeni alternatifi ketencik

Ketencik bitkisinin Türkiye’deki ilk hasadı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Bitkiden elde edilen yağ uçak yakıtı olarak başarılı denemelere konu olmuştu.

Biyoyakıt endüstrisinin en yeni hammaddelerinden biri olmaya aday ketencik bitkisi artık Türkiye’de de yetiştirilmeye başladı. Bu yıl ilk kez Denizli’nin Çivril ilçesinde 20 dönümde yapılan hasatta elde edilen sonuçlar Türkiye’nin bitkisel kaynaklı akaryakıt üretimi için umut veriyor.

Dünya genelinde geniş ölçekte üretime konu olan soya, mısır, kanola, aspir ve ayçiçeği gibi ürünler aynı zamanda biyodizel üretiminde de en çok kullanılan tarla bitkileri. Ancak son dönemde gıda endüstrisini de besleyen bitkiler yerine alternatif ürünler ön plana çıkmaya başladı. Uçak yakıtı olarak amaçlı denemelerde başarılı sonuçlar veren ketencik (Camelina sativa) de bunlardan biri.

Donanma uçağı ketencik yağıyla uçtu

“Yalancı keten” adıyla da bilinen ketencik bitkisi Avrupa, Asya ve Güney Amerika’da pek çok bölgede alternatif bir yağ kaynağı olarak sınırlı düzeyde de olsa yüzyıllardır yetiştiriliyor. Bitkinin zengin yağ içeriği ise onun biyoyakıt sanayisi tarafından adeta yeniden keşfedilmesini sağladı.

ABD’de yapılan araştırmalar ketencik bazlı jet yakıtlarının karbon emisyonlarını yüzde 80 oranında azaltabileceğini ortaya koydu. 2010 yılında UNESCO Dünya Günü’nde, ABD donanmasına ait ve deposu yarı yarıya ketencik yakıtı ile dolu bir jet uçağının yaptığı 45 dakikalık deneme uçuşu bitkinin geleceğinin parlak olduğunu kanıtladı.

Türkiye’de yeni dönemin vitrininde ketencik var

EPDK’nın aldığı kararla 2018’den itibaren akaryakıtlarda en az yüzde 5 biyodizel kullanımının zorunlu hale gelmesi Türkiye’de de biyoyakıt sanayisi yeni bir döneme giriyor. Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Genel Sekreteri (ALBİYOBİR) Tamer Afacan, biyoyakıt üreticilerinin yeni dönemde ketencik bitkisini ön plana çıkaracağını söylüyor.

Bitkisel yağ piyasasına fayda sağlayacak

Ketenciğin Türkiye coğrafyası ve iklim koşullarına uygun bir ürün olduğunu vurgulayan Afacan, “Ketencik aynı zamanda biyodizelcilerin ürettirdiği ancak ne yazık ki tağşişe kurban edilen bitkisel yağlardan kaynaklı yaşanan sorunlara karşı da önemli bir alternatif olacak” şeklinde konuşuyor.

Bir Cevap Yazın