Bolu Dağ Fındığı Ticaret ve Sanayi Odası(TSO)’nın girişimleriyle tescillendi. Böylelikle ilde tescillenen ürün sayısı 13’e yükseldi.
Coğrafi işaretler konusunda faaliyetlerini sürdüren Ticaret ve Sanayi Odası, bir başarıya daha imza attı. TSO’nun girişimcileriyle 1 ürünümüz daha tescillendi.
26 ÜRÜN BEKLEMEDE
Türkiye’de oda olarak en fazla ürün tescil başvurusunda bulunan Ticaret ve Sanayi Odası, başarısını sürdürmeye devam ediyor. TSO tescillenen ürün sayısını 13’e çıkarttı. İlimizde son 3 yıl içinde Göynük Tokalı Örtmesi, Bolu Kızılcık Tarhanası, Göynük Bombay Fasulyesi, Bolu Kıbrıscık Pirinci, Bolu Çivril fasülyesi, Bolu Keşi, Bolu Fındık Şekeri, Bolu Patatesli Ekmeği, Bolu Manda Kaymağı, Bolu Sarı Patatesi, Bolu Kabaklı Gözlemesi ve Bolu Göynük Uğut Tatlısı tescillenmişti. Bugün tescillenen Bolu Dağ Fındığı ile birlikte ilimizde toplamda tescillenen ürün sayısı 13 oldu. BTSO’nun aynı zamanda 26 ürün için de tescil başvuru bulunuyor.
BOLU DAĞ FINDIĞI HAKKINDA
Bolu merkeze bağlı köylerde ve Seben ilçesindeki bir kaç köyde nadir yetişen, Bolu Dağ Fındığı, 1650 m. rakıma kadar olan arazilerde yetişebilir, kuraklığa ve soğuk iklime dayanabilir ve bu özellikleri ile Karadeniz sahili boyunca yetişen ılık iklim fındıklarından ayrılır. Dağ Fındığı, normal fındığa göre daha fazla vitamin ve anti toksin içerir. Dağ fındığında yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunur. Bol miktarda B1, B2, A ve E vitaminlerini içerdiği, kanda zararlı kolesterolün birikmesini önlediği ve yüksek kolesterolü düşürdüğü tespit edilmiştir.
Türkiye’de yayılışının önemli bir kısmını Bolu ormanlarında ve köylerinde, sahipli arazilerde yapılır.
Kaynak: BoluHavadis /Haber : Sevgi PİLGİ / Görsel Temsilidir