Bombus arısı desteğinde kriter değişti

0
1113
Bombus arısı desteğinde kriter değişti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel üretim destekleri kapsamında verilecek bombus arısı desteği için ilgili üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olma şartını kaldırdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, 5 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

ÇKS’ye kayıt zorunluluğu kaldırıldı

Yeni tebliğ ile, 4 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin “Desteklemeden Yararlanamayacaklar” başlıklı 20’nci maddesinin birinci fıkrasının a bendi değiştirildi.  Değişiklik ile söz konusu fıkranın a bendi, “Bombus arısı desteği hariç, ilgili üretim yılı ÇKS kaydı olmayanlar bu Tebliğde anılan destekleme ödemelerinden faydalanamaz.” olarak düzenlendi.

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe giren Tebliğ ile yapılan değişiklik, bombus arısı desteği alabilmek için ilgili üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olma zorunluluğunu kaldırdı.

Bombus arısı nedir?

Yaklaşık olarak 240 civarında çeşidi bulunan bombus arısı, Kuzey yarım kürede görülür. Tüylü arı olarak da bilinen bombus arıları, yaklaşık olarak 1,5-2,5 cm boyunda, sarı ve siyah renktedirler.

Bombus arıları da bal üretme becerisine sahiptir. Ancak bal verimi iyi olmadığı için genellikle bitkilerde dölleme için kullanılmaktadır.

Ilık ortamlarda yaşayan, genellikle 24 derecede kapalı özel ortamlarda üretilen bombus arıları, açık alanlardaki bahçelerde -3 dereceye kadar dayanırlar. Seralarda 30 derece ile 0 derece arasında hiç bir sorun olmadan dölleme yapabilen bombuslar, çiftçinin daha fazla ürün almasını sağlarlar. Bombus arısının en fazla kullanım alanı domates seralarıdır.

www.gidahatti.com

Bir Cevap Yazın