Bordo Bulamacı Hazırlanışı ve Uygulamaları

1
3290
bordo bulamacı hazırlanışı

Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat % 98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır.

Bordo bulamacı çok sayıda fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır. Özellikle sonbaharda (yaprakların 3/4′ ü yada tamamı döküldüğünde ) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan önce) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında, ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

Sonbahar ve İlkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarla mücadele tam başarıya ulaşmak mümkün değildir.

Bordo bulamacı kullanıma hazır halde ilaç bayilerinde bulunabileceği gibi, bakır sülfat (göztaşı) ve kireç ile hazırlanıp kullanılması da mümkündür. Ancak hazır bordo bulamacı kullanılması halinde, kullanma dozunun önceden iyi bilinmesi gerekmektedir.

BORDO BULAMACININ HAZIRLANIŞI

Bordo bulamacının dozları, kullanılacağı zamana göre değişmektedir. Meyve ağaçlarına sonbahar ve ilkbaharda uygulanacak koruma amaçlı genel kullanım dozları % 2 ve % 1’liktir.

Aşağıda örnek olarak verilen % 2’lik bordo bulamacının hazırlanışı esas alınarak % 1 ve diğer oranlarda bordo bulamacı hazırlanabilir.

% 2’lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı ( 1.000 Litre) İçin Gerekli Madde Ve Malzemeler:

– 20 kg göztaşı ve 20 kg sönmüş kireç (veya 10 kg sönmemiş kireç)
– 40-50 Litrelik 2 adet plastik kova
– Yaklaşık 1 m uzunluğunda ağaçtan iki adet sopa

a) 20 kg sönmüş kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.

b) Benzer şekilde 20 kg göztaşı ayrı bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilavesiyle karıştırılarak 40-50 litreye tamamlanır.

c) İlaçlama tankı (örneğin; 1 tonluk) deposuna bir miktar su (100-200 litre) konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra ilaçlama tank deposuna hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırırlır. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.

İlaçlama tankı su ilavesiyle 1.000 litreye tamamlanır. Böylece % 2 lik 1.000 litre bordo bulamacı hazırlanmış olur.

Bordo Bulamacını Kontrol Ediniz
Usulüne uygun olarak hazırlanan bordo bulamacının mavi renkte, nötr veya alkali olması arzu edilir. Tek başına göztaşı eriyiği yakıcıdır. Konulan kirecin yeterli gelip gelmediğini kontrol etmek için 3-5 cm boyunda, passız, parlak bir çivi hazırlanan bordo bulamacına batırılarak 4-5 dakika bekletilir ve sonra çıkarılır. Çivi üzerinde esmer, kırmızı bir leke meydana geldiyse biraz daha kireçli su ilavesi gereklidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkar ise ilaç iyi hazırlanmış ve kullanıma hazır demektir.

Bu işlem turnusol kağıdı kullanılarak da yapılır. Kırmızı turnusol kağıdı bordo bulamacına batırıldığında, mavi renge dönüşür ise bulamaç iyi hazırlanmış demektir, Kırmızı renkte kalırsa bir miktar daha kireçli su ilave etmek gereklidir.

Bordo Bulamacı Hazırlanırken ve Kullanırken Dikkat Edilecek Bazı Hususular:

1. Bordo bulamacı hazırlanırken demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.

2. Bordo bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine, göztaşı eritilmiş su ilave edilir

3. İlaçlama tankına sönmüş kireç eriyiği ve göztaşı eriyiği boşaltılırken süzgeçten geçirilmesi gerekir. Süzgeç kullanılmaz ise bazı artık parçacıklar ilaçlama aletinin memesini tıkar.

4. Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz

5. Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru aşırıya kaçmadan, yıkama şeklinde (boş, kuru dal kalmadan tüm gövde) ilaçlama yapılır.

6. İlaçlamadan sonra 10 sat içinde yağış olursa ilaçlamayı tekrar etmek gerekir.

7. Hazırlanan ilacın en geç bir gün içinde kullanılması tercih edilir.

8. Hemen kullanılmayacaksa hazırlanmış olan 1.000 litre bordo bulamacına 2 kg şeker yada 10 litre yağsız süt karıştırılmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.

9. Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.

BORDO BULAMACININ KULLANILDIĞI MEYVE VE BAĞ HASTALIKLARI

Elma ve armut kara lekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, eriklerde cep hastalığı, kayısı ağaçlarında sürgün ve dal yanıklığı kayısılarda yaprak delen sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma, kiraz dal yanıklığı, şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftalide yaprak delen, meyve ağaçlarında armıllarıa kök çürüklüğü, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu bağ mildiyösü hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir.

www.etarim.net

1 Yorum

Bir Cevap Yazın