Bozkurt ve Tel Kurdu Zararlısı

0
13745
Bozkurt ve Tel Kurdu Zararlısı

BOZKURT

bozkurt

Bozkurt erginlerinin kanat açıklığı 35-40 mm kadardır. Erginin rengi grimsi kahverengi renktedir. Larvası 0,3-50 mm boyunda, krem renginde ve tüylüdür. Olgun larva siyahımsı gri renktedir.

Yaşama ve Zarar Şekli: Bozkurtlar kışı olgun larva halinde toprakta geçirirler. Kelebekler ilkbaharda görülmeye başlar. Bundan kısa süre sonra görülen larvalar, bitkilerde zarar yapmaya başlarlar. Larvalar gündüz toprak içinde, bitki diplerinde kıvrık bir şekilde durur, geceleri toprak yüzüne çıkarak bitkilerde beslenir.etarim.net Toprak yüzeyine yakın yerden, kök boğazından keserek ya da kemirerek bitkinin kırılıp kurumasına neden olurlar. Ayrıca çimlenmekte olan tohumları ve yumrulu bitkilerin toprak içindeki yumrularını da yiyerek ürün kaybına neden olurlar yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, Çok yoğun görüldüğü yıllarda sebze fidelerinin yeniden dikilmesi gerekebilir.

Beslendiği Bitkiler: Bütün sebzelerde zarar yapmakta fakat domates, biber, patlıcan fidelerinde ve patateslerde daha çok görülmektedir. Ayrıca pamuk, tütün, mısır, ayçiçeği, pancar, hububat, yem bitkileri, meyve fidanlarında da zarar yapmaktadır.

Kültürel Önlemler: Yazlık sebzeleri söktükten sonra tarlaların çapalanması, topraktaki larvaları öldürür.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanının Tespiti: Fide döneminde: Tarlanın en az 5 ayrı yerinde, 1 m2’lik alanlarda bitki dipleri kontrol edilir larva aranır, m2’de 2-3 larva varsa ilaçlama yapılır.

Dikimden sonra: Tarlanın köşegenleri yönünde en az 50 bitki incelenir ve 100 bitkide 1-3 larva veya kesik bitki varsa ilaçlama yapılır.

İlaçlama Tekniği

1-Zehirli Yem: Uygun ilaçla zehirli yem hazırlanır (Danaburnunda olduğu gibi). Hazırlanan zehirli yem akşam üzeri dekara 5-8 kg olmak üzere bitkilerin diplerine atılır. Bu işlem tarla sulandıktan sonra yapılırsa daha etkili olur.etarim.net

2-Tohum İlaçlaması: Tohuma ilacın yapışmasını sağlamak için tohum hafifçe ıslatılır. Islanmış tohumlar ilaç ile karıştırıldıktan sonra ekimi yapılır.

3- Bandırma Yöntemi: Dekara verilen dozlarda ilaç, 1 kg killi toprak ile karıştırılıp sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Fideler kök boğazına kadar bu bulamaca batırılarak dikilir.

4- Yeşil Aksam İlaçlaması: Bitki ve toprak sathı iyice ilaçlanır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar. Etkili Madde Adı Formülasyonu Dozu (Preparat) 10 kg kepek+500 g şeker

Zehirli Yem

Endosülfan, %32.9 WP 150 g

Chlorpyrifos-ethyl WP 300 g

Trichlorfon, % 80 SP 250 g

Trichlorfon, 600 g/l EC 320 ml

Endosülfan, 360 g/l EC 350 ml

Endosülfan, % 5 Toz 500 g

Tohum İlaçlaması

1 kg tohuma: Endosülfan, % 32.9 WP 15 g, Chlorpyrifos-ethyl, % 25 WP 12 g

Bandırma Yöntemi

Dekara

Trichlorfon, % 80 SP 200 g

Triclorfon, 600 g/l EC 320 ml

Yeşil Aksam İlaçlaması

100 lt. suya

Cypermethrin. 250 g/l EC 40 ml

Deltamethrin, 25 g/l EC 50 ml

TEL KURDU

Tel Kurdu: Erginler genelde grimsi veya kahverengimsi siyah renklidir. Ergin boyu 8-10 mm’dir. Erginler ters çevrildiğinde “çıt” diye ses çıkarır. Larvalar parlak kiremit renginde, uzun silindir şeklinde ve sert vücutludurlar.etarim.net

Yaşam Şekli: Kışı larva veya ergin halde toprak içinde geçirirler. Temmuz ayında yumurtlarlar. 30-40 günde yumurtalardan yeni larvalar çıkar. Larvanın ergin olması için 2-5 yıl gereklidir.

Zarar Şekli: Erginler bitkinin taze yapraklarını yiyebilir ama bu önemli değildir. Asıl zararı larvalar yaparlar. Bitki köklerini kemirerek kalın kök ve yumruların içinde oyuklar oluşturarak beslenirler. Kökü yenmiş sebze kurur ayrıca tel kurdunun beslendiği yumrular pazarda değer bulamaz.

Beslendiği Bitkiler: En çok zarar verdiği bitkiler arasında patates, yer fıstığı, pamuk, soğan, mısır, buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı, tütün başta olmak üzere bütün sebzeler sayılabilir.

Kültürel Önlemler

· Tel kurdu çok fazla görüldüğü alanlarda, yaz sonu veya sonbaharda toprak işlemesi (çapa, sürüm) yapılmalıdır. Bu uygulama zararlının ölmesini sağlar.

· Ayrıca göllendirilerek yapılan sulamada da larvalar ölmektedir.

Kimyasal Mücadele

İlaçlama Zamanının Tespiti: Ekim dikim yapılmadan önce birkaç yerde kazı yapılarak m2’deki larva sayısı bulunur. M2’de 6-15 larva ve daha fazla larva varsa ilaçlama gereklidir.

İlaçlama Tekniği: Tohum ilaçlaması: Tohum ıslatılıp ilacın yapışması sağlanır.

Fidelikte: Fidelik toprağı ilaçlanır ya da ilaçlı su fideye can suyu olarak verilir.

Toprak ilaçlaması: Toz ilaç ekim-dikim öncesi toprağa serpilir. Su ile karışabilen ilaçlar ise toprağa püskürtülür.

Kullanılacak İlaçlar

Tel Kurdu için Etkili Madde Adı ve oranı Formülasyonu Dozu (Preparat) Dekara Tohuma

Diazinon, 185 g/l EC 1 lt

Chlorpyrifos-ethyl, %25 WP 1.2 kg

12 g/1kg tohuma

Endosülfan, % 32.9 WP 1.5 kg

15 g/1kg tohuma

Endosülfan, % 5 Toz 4 kg

Hexaflumuron, 100 g/l FS 30 ml/100kg

Thiamethoxam, 350 g/l FS 30g/100kg tohum

İmidacloprid %70 WS 30g/100kg tohum

İmidacloprid %60 FS 35ml/100kg tohum

Bir Cevap Yazın