Brezilya ürünleri dünya pazarında rekabetçi hale geldi

0
932
Brezilya ürünleri dünya pazarında rekabetçi hale geldi

Brezilya’nın, parasının değer kaybetmesi dolayısıyla daha yüksek olan ihracatların, sabit kalan yem maliyetlerinin ve yeni pazar fırsatlarının bir sonucu olarak büyüme yaşayacağı ileri sürülüyor..

Yakın tarihli bir USDA GAIN raporunda Brezilya’nın, parasının değer kaybetmesi dolayısıyla daha yüksek olan ihracatların, sabit kalan yem maliyetlerinin ve yeni pazar fırsatlarının bir sonucu olarak büyüme yaşayacağı ileri sürülüyor. Brezilya bu yıl, özellikle başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde Avian Influenza’nın yol açtığı etkiden sonra, kanatlıları için dünyadan daha büyük bir talep gördü. Ayrıca bu yıl yem maliyetlerindeki azalma ile bir araya gelen Brezilya parasının yaklaşık % 30 değer kaybı, Brezilya ürünlerini dünya pazarında son derece rekabetçi hale getirmektedir.

Bütçeye en uygun protein: tavuk

Önümüzdeki yıla ilişkin tahminleri etkileyen başlıca kısıtlayıcı faktör, Brezilya ekonomisinde şu anda var olan ekonomik gerilemedir. Bununla birlikte tüketicinin satın alma gücünün enflasyon artışından etkilenmesi nedeniyle ve sığır eti fiyatlarının daha yüksek olması dolayısıyla, tavuk hala ülkedeki en uygun fiyatlı hayvansal proteindir. Genel olarak Brezilyalı tüketicilerin yüksek düzeydeki borçları da, yurtiçi talepte yavaş büyümeye neden olmaktadır. Ancak Brezilya’da mevcut olan ekonomik gerilemeye karşın, 2016 yılında yurtiçi broyler eti tüketiminin % 2 oranında artacağı tahmin edilmektedir.

Broyler üretiminin ortalama maliyeti

Sabit fiyat düzeylerinde daha fazla yemin kullanılabilir olması nedeniyle, 2016 yılında ortalama broyler üretimi maliyetinin % 3-4 oranında azalacağı tahmin edilmektedir. 2015 yılında üretim maliyetlerini zorlayan kalemler arasında elektrik, işgücü ve nakliye yer alırken, beslenme ve bir günlük civciv maliyetleri düşmektedir. Bu üretim maliyetleri, Brezilya’daki en büyük broyler üreticisi olan Parana eyaleti için geçerlidir.

Brezilya broylerleri için yeni pazarlar

İhracat açısından bakıldığında, raporda, 2016 yılında broyler ihracatlarının bu yılın rekor düzeyine kıyasla % 5 oranında artacağı öngörülmektedir. İhracatlardaki artışın itici faktörü muhtemelen çeşitli dünya pazarlarında devam eden ve Brezilyalı ihracatçılara yarar sağlayan Avian Influenza’nın etkisi ve bununla bir araya gelen Brezilya parasının değerindeki sürekli düşüş olacaktır. Buna ek olarak Brezilya hükümeti kısa bir süre önce, Brezilya broylerleri için Pakistan, Malezya, Myanmar ve Meksika (2016 yılına kadar yenilenen ihracat izni) yeni pazarlar açmıştır.

Brezilya artık 158 ülkeye broyler ihraç edebilmekte, ancak tüm kanatlı ihracatlarının % 70’i 10 ülkede yoğunlaşmaktadır. Çeşitli ülkelerde başka pazarlara giriş çalışmaları yapılmaktadır ve Endonezya, kendisine karşı açılan Dünya Ticaret Örgütü davasına karşın, söz konusu pazarlar arasında yer alan en önemli ülkelerden birini oluşturmaktadır.

Bir Cevap Yazın