Bu renkteki gıdalara dikkat!

0
1150
Bu renkteki gıdalara dikkat!

Sebze ve meyvelerin içerdiği birçok madde kansere karşı koruma sağlıyor. Sarı, mor, kırmızı, yeşil gibi gökkuşağı renklerindeki besinler vücuda yararlı bileşimler içeriyor.

Bu renkteki gıdalara dikkat!

PROF. DR. ERKAN TOPUZ

Sağlıklı olmak için iyi beslenmek şart. Çalışmalar; kötü beslenme alışkanlıklarının kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu ya da katkıda bulunduğunu açıkça gösteriyor. Aynı şekilde, besleyici bir diyet ise kanser riskini en aza indirgeyebilir ve hastalığın birçok türünü engelleyebilir. Yediklerinizin yanı sıra, alınan gıdaların vücudunuzda nasıl parçalandığı, emildiği ve atıldığı da önemli. Bu konuların her birini, bedeninizde kansere karşı bir ortam yaratmanıza yardımcı olmak amacıyla ele alacağız.

YARARI KANITLANDI
Meyve ve sebze bakımından zengin bir diyet, kanserden korunmada en büyük kozdur. Bu gerçek defalarca, çok sayıda insan üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır. Bu öneriyi destekleyen kanıtlar o denli güçlüdür ki; ABD Devlet Sağlık Daireleri ve Amerikan Kanser Derneği’nin de aralarında bulunduğu tıbbi kuruluş tarafından onaylanmıştır. ‘Gökkuşağı’ olarak adlandırılan kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve mor gibi farklı renklerdeki gıdalarla, bedeninize kanserle savaşan tüm bileşimleri sağlayabilirsiniz.

İNSAN OTOBUR MU?
İnsanoğlu hem otobur hem de etoburdur, yani hem bitki hem de hayvan kaynaklı gıdaları sindirebilir. Antropologlar, bedenlerimizin öncelikle bitki kaynaklarından alınan gıdaları işlemden geçirmek üzere inşa edildiğini düşünmektedir. Bu sonucu, dişlerimizin şekline ve yerleşimine, çenemizin hareket biçimine ve sindirim sistemimizin uzunluğuna dayandırırlar. Birçok etoburun bağırsakları 1 metreden kısayken, insan bağırsağının 6 metreden uzun olması, bu yöndeki çalışmaların dayanaklardan biridir. Buna göre; insan vücudu, enerjisinin ve besininin çoğunu bitkisel kaynaklardan elde ederek etkin bir işlevsellik göstermek üzere tasarlanmıştır.

İLK İNSANLAR İÇİN SEBZE ŞARTTI
Bazı uzmanlar kanserin, zaman içinde azalmış miktarda meyve ve sebze alımına karşı ‘adaptasyon bozukluğu’ nedeniyle oluştuğunu söylemektedir. Bu görüşe göre; sebze ve meyveler, insan için uygun olan antikarsinojenik kokteyli içerir. İlk insanların hayvansal gıda yemesi mümkündü ancak hayatta kalmak için şart değildi. Asırlar boyunca insanın beslenme biçimindeki denge daha fazla hayvansal kaynaklı gıda ve daha az meyve ile sebzeye kaydı. Sindirim sistemi ona verdiğimizi elinden geldiğince değerlendirirken, bitkisel gıdalarda bulunan vitaminler ve minerallerin yokluğu hücre hasarı riskini artırmakta; bu da kanser riskini yükseltmektedir.

BUNLARA DİKAT EDİN
‘Gökkuşağı’ çeşitliliğinde meyve ve sebze tüketin.
Pestisidlere (böcek ilacı) olabildiğince az maruz kalın.
Et ve diğer hayvansal gıdaları az tüketin.
Omega-3 yağ asidi alımınızı artırarak doğru türde yağ tüketin.
Hazır yemekler, şekerleme ve sodalı içecekler gibi yüksek kalorili, besin değeri düşük yiyeceklerden uzak durun.
Az tuz, çok potasyum tüketin.
Bedeninizin detoksifiye olmasına ve atık maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olan gıdaları seçin.

KİMYASAL ÖNLEYİCİLER GÜÇLÜ ETKİLERE SAHİP
Meyve ve sebzelerde bulunan çok sayıda maddenin kansere karşı koruma sağladığı biliniyor. Bazı uzmanlar, bu maddelere ‘kimyasal önleyiciler’ adını verir. Bu maddeler arasında C vitamini ve folik asit gibi antioksidan besinler ve fitokimyasallar olarak bilinen bazı bileşikler yer alır.

C VE E VİTAMİNİNDEN DAHA ETKİLİ
Fitokimyasallar; karotenler, klorofil ve flavonoidler gibi pigmentler, diyet lifleri, enzimler ve vitamine benzer bileşimlerden oluşur. Fitokimyasallar, C ile E vitamini gibi basit besinlere göre kansere karşı çok daha güçlü bir etki sağlar.

Kaynak: Tarımsal Haber

Bir Cevap Yazın