Bu Şirket Havadaki Karbonu Emip, Toprağa Gömüyor!

0
10565
Bu Şirket Havadaki Karbonu Emip, Toprağa Gömüyor!

Carbon Engienering’in CEO’su Steve Oldham Web Summit 2020’de küresel ısınmayı durdurmak için buldukları alışılmadık yöntemden bahsetti.

Sera gazı probleminin çözümünün karbonları havadan emip toprağa gömen, yan yana dizilmiş bir dizi fan olduğunu söylesek bize inanır mıydınız? Kulağa düzmeceymiş gibi gelebilir – ancak Kanada’nın bağrından çıkmış Carbon Engineering’in iş modeli aslında tam olarak da bu ve tek başına küresel ısınmayı durduracak değilse de, doğru yöne atılmış bir adım olduğu kesin.

Web Summit 2020’nin son gününde yer alan oturumlardan birinin konuğu Carbon Engienering’in CEO’su Steve Oldham idi. Oldham bu alışılmadık yöntemin ayrıntılarından ve neden önemli olduğundan bahsetti.

Sıfır karbon hedefine doğru

Oldham’ın anlattıklarına göre bilim adamları uzun zamandır havadan karbondioksiti nasıl çıkaracaklarını biliyorlardı. Sorun, bu süreci ekonomik olarak sağlayabilmekti. 11 yıl önce, o zamanlar Calgary Üniversitesi’nde fizikçi olan kurucu David Keith; karbonu daha ucuz bir şekilde havadan emmekle kalmayıp, aynı zamanda yakıta dönüştürebilen bir “doğrudan hava yakalama sistemi” geliştirdi.

Mantığı şöyle: Fanlarla hava PVC bir filtreye çekiliyor ve orada karbondioksiti tutacak bir kimyasal ile tepkimeye sokuluyor. Daha sonra bu kimyasaldan CO2 çekilip ısıtılarak gaza dönüştürülüyor. Böylece bu kimyasalı; trenler, gemiler ve uçaklar için sentetik, karbon-nötr bir yakıt olarak tekrar kullanabiliyor oluyoruz.

Oldham’ın söylediklerine göre firma 2015’ten beri karbonu atmosferden emiyor, 2017’den beri ise yakıta dönüştürüyor.

Dünya’yı kurtarmak için yeterli değil

Carbon Engineering’in bu sistemi havadan 100 dolar karşılığında bir ton CO2 çıkarabiliyor. Buraya kadar her şey güzel, ancak sorun şu ki bir şirketin temizleyebileceği hızdan çok daha fazla karbon üretiyoruz. Bu yüzden de gezegenimizi kurtarmak için henüz yeterli değil.

Covid-19 sırasında uçuşların iptal olmasıyla karbon salınımının azalmasına aldanmamızı söylüyor Oldham. Onun da dediği gibi, bu geçici bir durum ve küresel ısınmaya karşı savaşta pek bir anlam ifade etmiyor.

Dünya’yı daha iyi bir geleceğe götürecek teknolojilerin mevcut olduğunu belirten Oldham, bu saatten sonra olayın bir tercih meselesi olduğunu söylüyor. Örneğin, yeni bir şirket kurulduğu zaman yapacağı karbon emisyonunu temizleyecek kadar fan inşa ederse, kurulduğu günden itibaren karbon-nötr bir işletme açmış olacaktır diyor.

Yakıt çıkarmak için yeri delen Orta Doğu ülkelerinin de karbonu geri koyabileceğimiz delikler oluşturduğunu belirtiyor. Carbon Engineering’in “Havadan Yakıta” teknolojisi, benzin, dizel ve Jet-A gibi sentetik, sıvı ulaşım yakıtları üretiyor ve Oldham’ın dediğine bakılırsa maliyetleri düşmeye devam edecek.

Son bir nokta olarak, havadaki karbonu almanın en kolay yolunun daha fazla ağaç dikmek olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Oldham’a göre durum o kadar da basit değil. Ağaç dikmek daha ucuz gibi görünebilir, ancak Oldham büyümelerinin çok vakit aldığını ve bir yaştan sonra öldüklerini belirtiyor. Carbon Engineering’de yaptığı ise bir nevi zamanı geri almaya çalışmak…

Bir Cevap Yazın