Bu Yıl Çiçek Depoda Kaldı

0
982
Bu-Yil-Cicek-Depoda-Kaldi

Her yıl 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Avrupalı sevgiliye çiçeği Antalya’dan giderken, bu yıl TIR’ların transit geçiş belgesindeki sorunlar yüzünden Antalya’daki depolarda 15 milyon dal çiçek bekliyor. Yaşanan kriz rakip ülkeler Kolombiya ve Kenya’nın işine yararken, Avrupa’daki marketler Türkiye’nin rakibi ülkelere yöneldi.

40 ÜLKEYE İHRACAT

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Rusya başta olmak üzere 40 ülkeye kesme çiçek ihracatı yaptıklarını, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olması nedeniyle üretimin iki katına çıktığını ve bu durumunda çiçek fiyatlarını düşürdüğünü söyledi. Bağdatlıoğlu, İngiltere ve Hollanda’da yaşanan selin, Rusya’da aşırı soğuklar ve Ukrayna’daki iç savaşın döviz kurunun artmasına rağmen sektörü olumsuz etkilediğini söyledi.

“UÇAKLA GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Kapıkule Sınır Kapısında yaşanan kriz nedeniyle 15 milyon dal çiçeğin elde kaldığını belirten Bağdatlıoğlu, “Kapıkule’deki 10 kilometre kuyrukta 5 milyon dal çiçek TIR’larda bekliyor. 10 milyon dal depolarda bekliyor. İki milyon dal çiçeği uçaklarla göndermeye çalışıyoruz. Milyonlarca dal ürün bayatladı, çöpe atıldı” dedi.

“AVRUPA MARKETLERİ RAKİPLERİMİZE YÖNELDİ”

Kesme çiçek sektöründe 100 binlerce kişinin ekmek yediğini söyleyen Bağdatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir çözüm bulunması gerekiyor. Avrupa’daki süpermarketlerle çalışma halindeyiz. Onlarla gün önemli, saat önemli. Hollanda, İngiltere’deki bütün süpermarketler bizim rakiplerimiz olan Kolombiya ve Kenya’ya yöneldi. Devletin politikası önemli ama üretici ve ihracatçının hakları da savunulmalı. Birçok firmanın milyonlarca dal çiçeği depolarda bekliyor.”

“HEDEF 35 MİLYON DALDI”

Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgiler Günü için 35 milyon dal çiçek ihracatının hedeflendiğini kaydederek şunları söyledi: ”20 milyon dalı krizden önce gönderildi. 15 milyon dal kaldı. Böyle giderse sektör biter. 15 gün daha sürerse müşterinin güvenini kaybederiz. Sürekliliğini kaybederiz. Yetkililerden hiç bilgi yok. Ağlamayı sevmiyoruz ama ihracatımız engelleniyor. 40 ülkeye 35 milyon dal gönderilecekti. Ürünlerimizi satamadığımız gibi rakip ülkelere kaptırdık. Aradaki fiyat farklarını da bizim ödememiz isteniyor.”

haber365

Bir Cevap Yazın