Edirne Ticaret Borsası’ndaki buğday alım fiyatını beğenmeyen çiftçiler satış salonunu terk etti.
Trakya’da buğday hasadının başlamasıyla birlikte ilk günlerde tonu 870 TL civarında satılan buğdayın fiyatı haftanın ilk gününde 100 -150 lira düşerek 700 – 750 lira geriledi. Ticaret Borsası Salonu’nda verilen fiyatı beğenmeyen 300’e yakın çiftçi salonu terk ederek satışı durdurdu. Edirneli çiftçiler buğday fiyatının kısa sürede yüzde 10’a yakın aşağı düşürülmesine tepki gösterdi.
Çiftçinin tüccarın insafına bırakıldığını savunan İzzet Özel, fiyatların bir hafta içerisinde tonunda 100 ile 150 lira arasında düştüğünü söyledi.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nden müdahale alımı yapmasını beklediklerini belirten Özel, “Bundan çok şikâyetçiyiz. Ofisten müdahale alımı istiyoruz. Ofis tarafından fiyat açıklanmadı. Buradaki gerginlik fiyatların bir anda aşağı çekilmesinden kaynaklanıyor. 870 TL satılan buğday şu anda 700 ile 750 TL’ye düştü. Biz de salonu terk ederek buğday satışını durdurduk. Hükümetten bizi tüccarın eline bırakmamasını diliyoruz. Sahipsiziz. Tamamen tüccarın insafındayız.” dedi.
Halil İbrahim Diker de 2002 yılında buğday fiyatı 400 TL, mazot 800 TL olduğunu hatırlatarak 2014 yılında ise buğda fiyatı 700-750 TL, mazot ise 4 bin TL olduğunu ifade etti.
İşin anlamadığı tarafının bu olduğunu açıklayan Diker, “İş tüccarın elinde. Bu durumdan memnun değiliz.” diye konuştu.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, bugün borsaya 2 bin 500 ton civarında buğdayın geldiğini kaydetti.
Yağmur yağışı nedeniyle buğdayın değerlerinde değişiklik olmuş olabileceğini vurgulayan Yorulmaz, “Ama fiyatlarda da bu anlamda 10 kuruşluk bir gevşeme var. Tabii insanlar da bundan rahatsız oluyorlar. Burada yapılacak bir şey var. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girmesidir. Ofisin regule görevini yerine getirmesi gerekiyor. Şu ana kadar bir taban fiyat açıklanmadılar, bir fiyat politikası belirlemediler. Geç kalındı. Şu ana kadar bir çalışma yok.” açıklamasını yaptı.
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, harman döneminin biraz sıkıntılı geçtiğini söyledi.
Yağışlardan dolayı harmanın ertelendiğine ve rekoltede yüzde 50’lik bir artış sağladığına dikkat çeken Öztürk, “Bu sevindirici tarafı. Diğer taraftan yağışların olmasıyla birlikte kalite biraz etkilendi açıkçası. Şu andaki borsada oluşan fiyatlara baktığımızda arz talep dengesi dahilinde oluşan bir Pazar var. Aşağıda 15-20 tane satın alma yapan üyemiz var. Bu üyelerimiz de piyasada satabildikleri fiyata göre burada alım fiyatlarını oluşturuyorlar. Hepsi bir araya gelip de fiyatları düşürme gibi bir düşünce de yok yapabilme kabiliyetleri de yok. Çünkü kapalı devre bir sistem var. Şeffaf satış yapan bir yapı var.” dedi.
Trakya genelinde de biçimlerin başladığını belirten Öztürk, şunları söyledi: “İlk etapta Edirne biraz erkenciydi. Ondan dolayı buğdaya belli bir talep vardı. Trakya genelinde de biçimlerin artmasıyla birlikte bu talep biraz etkilenmeye başladı. Arz talep dengesi dahilinde, serbest piyasa koşullarında fiyatlar oluşacak.”
Geçtiğimiz haftalarda fiyatların biraz daha yüksek olduğunu kaydeden ETB Başkanı Öztürk, “İlk hafta özellikle baz alınıyor. İlk hafta buğdaylarımız yağmur yememiş, hektolitreleri ve spektleri yüksek olan buğdaylardır. Yağışlar beraber burada renkler açıldı, hektolitreler düştü, değerler aşağıya doğru düştü. Ondan dolayı fiyat anlamında da aşağı doğru bir ivmelenme oluştu. Gönül yüksek fiyatların satılmasını istiyor. Ama buradaki satın alan arkadaşların sattığı yerler fiyatları belirliyor. Onu da göz ardı etmemek gerekiyor. Arz talep dengesi dahilinde fiyatlar artık ilerleyen dönemlerde bugün olduğu gibi oluşacaktır.” şeklinde konuştu.(CİHAN)