buğday taban fiyatı Yozgat çiftçisini tatmin etmedi

0
1208
TİGEM'de Hasat Mevsimi Başladı,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon
TİGEM'de Hasat Mevsimi Başladı,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon

YOZGAT – Türkiye’nin önemli tahıl merkezlerinden olan Yozgat’ta çiftçiler açıklanan buğday taban fiyatını yeterli bulmadı.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan buğday taban fiyatının çiftçiyi tatmin etmediğini söyledi.
Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye’nin önemli tahıl merkezlerinden Yozgat’ta hububat hasat döneminin başladığını belirtti. Yılmaz, “Çiftçimizin merakla beklediği hububat taban fiyatı maalesef çiftçilerimizin beklentisi yönünde olmadı. Çiftçimiz ürünün değerinde satılması için ithal buğdayın mutlaka durdurulması gerekir.” dedi.

2013 yılı hasat döneminin başladığını ifade eden Yılmaz, “Bölgemizde hasat dönemi başladı. Çiftçimiz inşallah bereketli kazasız bir ürün hasadı gerçekleştirir. İlçemizde arpa hasadı başladı. Yerköyümüzde arpa ve buğdayda ortalama 200 kilo verim var. Bakanlığın açıklamış olduğu 72 kuruş, ancak çiftçimizin maliyeti demektir, bu şekilde çiftçimiz zarar eder. Çünkü ürün girdileri, sanayi girdileri, işçilik girdileri çok yüksek. Sanayi girdilerine yıllık yüzde 25-30 zam gelirken hububat ürünlerine yüzde 5 ile yüzde 6’larda bir zam veriliyor, bu da çiftçimiz açısından zarar demektir. Bunun sebebini ise ithal buğdaya bağlıyoruz. İthal buğday alımı durdurulursa çiftçimizin ürününün değerinde satılacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu alınmasında birçok sıkıntı yaşandığını dile getiren Yılmaz, “Çiftçimiz ürününü satmak için o gün ofisten randevu alıyor, fakat arazisine biçer girmiyor. Bazı aksaklıklardan dolayı buğdayını ofise randevu tarihinde saat 06.00’a kadar götüremiyor, ertesi gün de randevu yenilenmiyor, çitçimiz ne yapacak? Bu vatandaşımız mağdur olacak. Ayrıca ofislerde 5 tonun altında hububat alınmaması gibi bir durum var. Böyle bir durumda üreticimiz elindeki 3 -5 ton buğdayı ne yapacak, ortada mı kalacak? Oraya döküp mü gelecek? Bu şartlarda eğer ofis bunu yaparsa çiftçimiz çok büyük sıkıntı yaşar.” eleştirilerinde bulundu.

Borsa Başkanı Derviş Esatbeyoğlu ise açıklanan fiyatı sanayici ve tüketici açısından olumlu bulduğunu, fakat üreticiler açısından biraz düşük olabileceğini belirtti. Çiftçiler de açıklanan buğday taban fiyatının düşük olduğunu ifade ederek, gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olmasından yakındı.

haber365

Bir Cevap Yazın