Bulgur üretimi arttı, üretici sayısı azaldı

1
1017
Bulgur üretimi arttı, üretici sayısı azaldı

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Bayram, bulgur üretiminin arttığını fakat üreticilerin sayısında azalma yaşandığını söyledi.

Mustafa Bayram, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), İpekyolu Kalkınma Ajansı, Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Bulgur Sanayicileri Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Bulgur Akıl ve Güç Birliği Toplantısı’nda konuştu. Büyük firmaların gıda sektörünün önünü açabilmek için geleneksel olan ürünleri yeniden işleyerek modern pazarlara sunmayı keşfettiklerini dile getiren Bayram, “Şuan bununla ilgili ciddi çalışmalar var. Bulgur da raporlara göre ciddi bir potansiyel içeriyor. Önümüzdeki 5 yılda özellikle bulguru modern pazarlarda yabancı menşeli firmalar tarafından paketlenip satıldığını izleyeceğiz.” diye konuştu.

Bulguru geleneksel pazarlara sokmanın zorluğuna değinen Bayram, “Çünkü geleneksel pazarlarda damak tadı etkin. Bulguru Çin mutfağına sokmanız için önce bir Çinli bayana onu pişirmeyi öğretmeniz lazım. Ama batı pazarlarına sokmak daha kolay. Çünkü batı pazarları yeni ürünlere daha aç. Onlara yeter ki pratik, besleyici ürünler olsun. Onlar, bulgura daha hazır durumdalar.” şeklinde konuştu.

Bulgurun dünyadaki pişirilmiş ve sonrasında kurutulmuş tek ürün olduğunun altını çizen Bayram, “Bulgur yediğimizde buğdaydan daha fazla mineral ve vitamin almış oluyoruz. Doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir. Hazırlanması kolaydır. Bulgurdan yapılan 250 civarında yemek var. Vejeteryan beslenmeye çok uyumlu bir üründür. ABD, savaş olasılığına karşı bulguru stoklarında tutuyor. Kalp için oldukça yararlı, sindirim sistemine faydalı. Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor. Amerika’da doktorlar hamile bayanlara bulgur önerirler. Çocuğun beyin gelişimine katkı sağlar. Yaşlılara ve çocuklara öneriliyor. bazı doktorlar bunu reçetelerinde kullanıyor. BM için de ciddi bir gıda yardım malzemesi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bulgur üretiminin arttığını fakat üreticilerinin azaldığını vurgulayan Bayram şöyle konuştu: “Sektör el değiştiriyor. 18 yıl önce 500 civarında bulgurcudan bahsedilirken, şimdi 120 civarında bulgur üreten firma gözüküyor. Ticaretini yapanları topladığımızda 200 civarında. Bu belki bazılarımız için acı. Bulgur fabrikaları kapanıyor ama bir yerde daha çok üretiliyor. Firmalar kapasitelerini artırıyor ama bir yandan da küçük firmalar sektörün dışında kalıyor. Bunun sebebi ekonomik durumlar. Bin ton yıllık üretim yaptığınızda ki maliyetinizle, yılda 10 bin ton üretim yapan bir kişini maliyeti çok farklı. Bulgurda çok acı rekabetlerin yaşanmasından dolayı bazen küçük firmalar o rekabete dayanamıyorlar ve iş kolu değiştirmek zorunda kalıyorlar.”

Kaynak: CİHAN

1 Yorum

Bir Cevap Yazın