Burdur Gölü’nde Son Perde

0
1041
Burdur-Golunde-Son-Perde

Türkiye’nin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunması zorunlu olan 14 sulak alanından biri olan Burdur Gölü’nün geleceğini konuşmak üzere Burdur Valisi başkanlığında Yerel Sulak Alan Komisyonu toplanıyor. Doğa Derneği, toplantıda gölü kurtaracak kararların alınmasını bekliyor. Son 30 yılda üçte biri kuruyan Burdur Gölü’nün yok olmaması için barajlardan göle derhal su bırakılması ve tarımda az su tüketimine dayalı ürün desenine geçilmesi gerekiyor.

Dünyanın nesli tehlike altındaki türlerinden biri olan dikkuyruk kuşlarına ve dünyada sadece Burdur Gölü’nde yaşayan Burdur dişli sazancığına ev sahipliği yapan Burdur Gölü yok olmanın eşiğinde. Türkiye yanlış su ve tarım politikaları nedeniyle Avrupa’da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke. NASA’nın Türkiye’ye de yer verilen bir çalışması 2003-2010 yılları arasında Ortadoğu’da toplam 144 milyon kilometreküp tatlı su rezervinin kaybolduğunu ortaya koydu.

Burdur Gölü de son 30 yılda üçte birini kaybetti. Yüzyıllardır Burdur Gölü’ne akan derelerin akışlarının son 30 yılda inşa edilen baraj ve göletlerle kesilmesi ve göl çevresinde yüksek oranda su tüketen ürünlerin yaygınlaşması, Burdur Gölü’nün sonunu hazırlıyor. Gölün kurtulması için, acilen, gölün yaşaması için gerekli su miktarının hesaplanması ve bu suyun barajlardan göle düzenli olarak bırakılması gerekiyor.

Burdur Gölü’nün kaderi Yerel Sulak Alan Komisyonu’nun elinde

Burdur Yerel Sulak Alan Komisyonu 2013 yılı toplantısı, Burdur Valisi başkanlığında 5 Aralık’ta Burdur’da yapılacak. Toplantı Burdur Belediyesi, Devlet Su İşleri 18. Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü, Burdur Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gibi kurumların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Burdur Gölü’nün kaderi bu toplantıda belli olacak. Bu toplantıda da gölü kurtaracak bir karar alınmadığı takdirde, konu Uluslararası Ramsar Sekretaryası’na taşınmış olacak.

Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“5 Aralık’ta yapılacak Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında derhal barajlardan göle su bırakılması kararının alınmasını bekliyoruz. Bunun yanında göl çevresindeki tarımsal faaliyetlerde az su tüketen ürünler teşvik edilmeli. Eğer bu kararlar alınmazsa Burdur Gölü yok olacak, tarımsal üretim büyük zarar görecek, gelirleri düşen insanlar zorunlu göçe maruz kalacak. Oysa Burdur Gölü sahip olduğu zenginlik ile Türkiye’nin uluslararası öneme sahip bir değeri. Eğer Yerel Sulak Alan Komisyonu’nda gölü koruyacak kararlar alınmazsa konunun Uluslararası Ramsar Sekretaryası tarafından ele alınması gerekecek.”

haber46

Bir Cevap Yazın