Bursa, 131 Bin Ton Tarım Ürünü İhraç Etti

0
1044

Bursa’dan, 2012 yılı içerisinde 131 bin ton tarım ürünü ihraç edildiği bildirildi. Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, 2012 yılı verilerine göre, 60 bin ton yaş sebze meyve, 30 bin ton donmuş zirai ürün ve 41 bin ton kuru zirai ürün ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Bursa’nın tarım faaliyetleri hakkında bilgi veren Ömer Çelik, şehrin, tarımsal faaliyetler anlamında ülkenin tipik bir modellemesi olduğunu dile getirdi. Çelik, bitkisel üretimin tamamına yakını, hayvancılık ve su ürünleri üretim faaliyetlerinin ise tamamının Bursa’da gerçekleştirildiğini vurguladı.

Çelik, ulusal planlama programlarında da öngörülen, tarımsal üretim deseni oluşturmak, pazara uygun üretim modeli gerçekleştirme ve üretimin sanayi ile entegrasyonunu sağlama anlamında da Bursa’nın, büyük aşama kaydetmiş ender illerden olduğunu ifade etti.

“60 BİN TON YAŞ MEYVE SEBZE İHRAÇ EDİLDİ”

Bursa’nın, yeniliklere açık bir üretici kitlesine sahip olduğuna dikkat çeken Çelik, şöyle devam etti: “İlimiz, tarımsal sanayi ile olan entegrasyonu büyük oranda sağlamanın verdiği avantajlarla, ülkemiz gıda tüketimi yanı sıra tarımsal ürün ihracatında da önemli bir pay edinmiştir. İlimizde kurulu bulunan salça, konserve, donmuş gıda ve süt işleme tesisleri gerek kapasite olarak gerekse pazara mal sunumu bakımından ülkemiz genelinde ön sırada yer almaktadır. 2012 yılı verileri itibariyle ilimizden 60 bin ton yaş sebze meyve, 30 bin ton donmuş zirai ürün ve 41 bin ton kuru zirai ürün ihracatı gerçekleştirilmiştir.”

“GIDA DENETİMLERİ SÜRÜYOR”

Çelik, gıda güvenilirliği politikaları hakkında ise şu bilgileri verdi: “Amacımız, tamamlayıcı ve etkin bir gıda denetiminin sağlanması, tüketiciye güvenilir gıda arzının temini, tüketici menfaatlerinin ve insan sağlığının korunması ile sektörde haksız rekabetin önlenmesidir. Bu kapsamdaki temel sorumluluğumuz, gerek iç piyasada vatandaşımızın tükettiği, gerekse dış ticaretimizde ihracat rakamlarımızın önemli bir kısmını oluşturan gıda ve gıda maddelerinin güvenilirliğinin, dünya standartlarına uygunluğunun sağlanmasıdır. Gerek tüketici talep ve şikâyetleri gerekse mevzuat itibariyle yürütülen gıda denetim ve kontrol hizmetleri, ‘kontrolör sertifikası’ sahibi gıda ve ziraat mühendisleri ile veteriner hekimler tarafından yürütülmektedir.”

Kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile ortak hareket ettiklerini belirten Çelik, Bursa’nın tarımsal yapısını daha fazla AB standartlarına uygun hale getirmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

KAYNAK : http://www.kentselhaber.com

Bir Cevap Yazın