Bursa Armudu, yılın ürünü oldu

0
1482

Bursa Armudu2011’in ‘İhracatta armut yılı’ ilan edilmesinin ardından Bursa Valiliği ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) işbirliğinde düzenlenen ‘Armudumuz yeni imajı ile AB pazarında’ konulu panel, Uludağ İhracatçılar Birliği’nde (UİB) gerçekleştirildi.

Çok sayıda armut üreticisi ve ihracatçısının katıldığı panelin açılışında konuşan Bursa Valisi Şahabettin Harput, “Geçen sene Bursa Siyahı’nda yaptığımız tüm çalışmaları bu sene armutta işleyeceğiz.” dedi.
Panelin açılışında konuşan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, son 3-4 yıldır ihracatta yaşanılan sorunları, üreticilerle ve sektörün tüm paydaşlarıyla değerlendirerek, disiplinli çalışmalar neticesinde ihracatın yükseltilmesi amacıyla paneller düzenlediklerini söyledi. Amaçlarının tarımı ve Türkiye’yi daha iyi noktalar taşımak olduğunu dile getiren Çalı, “2007 yılında Türkiye armut ihracatı 5 bin ton iken, bu rakam 2010’da 14 bin 500 tona yükseldi. UYMSİB olarak ta, 2007 yılındaki 2 bin ton ihracatımızı, geçtiğimiz 2010 yılında 4 bin tona yükseltme başarısını gösterdik. Öncelikli nedenimiz AB’ye armut ihracatındaki imajımızı yükseltmek ve 2011 yılını armutta yüksek miktarda üretim ve ihracatla birleştirmek olacaktır.” dedi.
Yapılan çalışmalar neticesinde Ortadoğu ülkeleri ve İran’a olan armut ihracatında ciddi artışlar yaşandığını belirten Dr. Çalı, öte yandan rakamların AB ülkeleri nezdinde değerlendirildiğinde düşüş gösterdiğini ifade etti. Tarıma ve tarımsal ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlardaki değerlerini korumak için önemli çalışmalara imza atan Bursa Valisi Şahabettin Harput da Bursa’nın sanayi şehri olarak bilinmesinin, tarımsal zenginliklerin göz ardı edildiği anlamına gelmediğini söyledi. Aşık Veysel’in ‘Benim sadık yarim kara topraktır’ sözünden alıntı yaparak konuşmasına devam eden Vali Harput, “Bugün baktığımız da Konya kadar toprağa sahip Hollanda’nın 50 milyar doları bulan tarımsal ihracatı, tarımın ve toprağın önemini çok iyi anlatmaktadır. Bursa’ya baktığımız da bütün güzelliklere sahibiz, adeta yok yok. Toprak ve tarım bizim olmazsa olmazımız ve en önemli değerlerimiz. Herkes bu değerlere sahip çıkmalıdır.” dedi.

110 BİN TON ÜRETİMİN ÜÇTE BİRİ BURSA’DAN
2010 Bursa Siyah İnciri’nin ardından 2011’de de armudun gündeme alındığını kaydeden Harput, Türkiye’nin yıllık 110 bin ton armut üretiminin, üçte birinin Bursa’da yapıldığını hatırlattı. Oysa bilgisizlik veya yanlış bilmekten ötürü armut ihracatının ciddi tehlike altında olduğunu ifade eden Şahabettin Harput, “Maalesef insanlarımız bilmeden kendi ayağına kurşun sıkıyorlar. Geçen sene Bursa Siyahı’nda yaptığımız tüm çalışmaları bu sene armutta işleyeceğiz. Artık armut ahmetin, mehmetin değil, Bursa’nın değil, Türkiye’nin milli servetidir. Bu üründen daha çok verim almak, armuda Avrupa’nın kapılarının yeniden açılması için gerekli çalışmaları yapacağız.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarında görüşlerini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Tarım İl Müdürü Kasım Piral, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Bitki Koruma Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Emin Şahin ve DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Salih Çiçek de, armudun hak ettiği değeri kazanması için yapılması gerekenleri, yanlış ilaçlama yöntemlerini, zararlılarla ve böceklerle uğraşma yollarını ve bu yönde yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Bursa’da armut üretimi ve pazarlamada yaşanan sorunların ve çıkış yollarının irdelendiği ve UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı’nın başkanlığında gerçekleştirilen panelde, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Meyvecilik Uzmanı Dr. Mehmet Emin Akçay ‘Armut Yetiştiriciliğinde Yeni Teknikler’ konusunda bilgi verdi. Bursa İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Yük. Mühendisi Mehmet Tüzün ‘Armut Hastalık ve Zararları’, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Akgün Karabulut ‘Armutta Hasat ve Depolamanın Önemi’, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cafer Aşkar ‘Dış Ticaret’ ve Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez de ‘Armut Üreticilerinin Sorunları’nı masaya yatırıldı.

(CİHAN)

Bir Cevap Yazın