Bursa Ovası S.O.S veriyor

0
1134
Bursa-Ovasi-SOS-veriyor

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, Yeni Büyükşehir Kanunu’nun çiftçiyi tarımdan kopardığını belirterek, tedbir alınmazsa 2020 yılında Bursa Ovası’nda tarımsal faaliyetten söz edilemeyeceğini söyledi.

BURSA – Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ertuğrul Aksoy, Bursa’nın 2013 yılı tarım raporunu açıkladı. Türkiye’nin uzun ve orta dönemli bir tarım politikasının olmadığını vurgulayan Aksoy, Büyükşehir Kanunu kapsamında Bursa’daki belde ve köylerin ilçe belediyelerine mahalle olarak katılmasıyla 2013 sonu itibariyle kırsal nüfusun sanal olarak sıfıra düşürüldüğünü kaydetti.

Aksoy, 2006 yılında onaylanarak yürürlüğe giren 1/25.000 ölçekli çevre düzeni imar planlarında mevcut sanayi ve yerleşim alanlarına ek olarak getirilen öneri yerleşim kararları ile Bursa Ovası Ova koruma alanlarında kaybedilen arazi miktarının 2.425 hektara yükseldiğini belirterek, “Gerekli tedbirler alınmadığı taktirde 2020 yılında Bursa Ovası’nda tarımsal faaliyetten söz edilemeyecek” dedi.

Bursa’da 1995-2013 döneminde toplam işlenen alanlar ve uzun ömürlü bitkilerin kapladığı alanların 56 bin hektar azaldığına işaret eden Aksoy, “Bu süreçte tarla ürünleri ve sebze üretim alanları gerilemiş; buna karşılık meyve ve bağ alanları artmıştır. Bursa’da 1990 yılı sonraki dönemde başta dane mısır olmak üzere birkaç istisna dışında tarla bitkileri ve sebzelerin tamamının üretimleri azalmıştır” diye konuştu.

“Çiftçi tarımdan kopuyor”

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle çiftçilerin tarımdan koptuğuna dikkati çeken Ertuğrul Aksoy, tarım arazilerinin yıllar içinde büyük ölçüde sanayi, ticaret ve konut alanlarına dönüşerek elden çıktığının altını çizdi. Kentin ovaya doğru genişlemesinin politik, ekonomik ve yasal nedenlere bağlı olarak hızlı bir şekilde sürdüğüne işaret eden Aksoy, sanayi tesislerinin ve toplu konut alanlarının, Bursa Ovası’nı tümüyle kaplaması için geçmesi gereken sürenin de giderek kısaldığı uyarısında bulundu.

2013 yılı itibariyle toplam 342 bin hektarlık tarım alanının yüzde 78’inin sulanabilir durumda olduğunu belirten Aksoy, bu alanın sadece yüzde 56’sının sulanabildiğini, 269 bin hektar arazinin tamamının sulamaya açılması ve sulama yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Güncel verilere ve haritalara dayanan acil eylem planları çerçevesinde etkili kararların alınması gerektiğini vurgulayan Aksoy,” Bursa İli Ovaları’nın güncel durumları belirlenerek tarımsal sit niteliği taşıyacak biçimde büyük ova statüsü kazandırılmalı. Bursa İli’nde Şeftali, Siyah incir, Gemlik tipi zeytin gibi marka ürünlerin üretimi desteklenerek teşvik edilmeli, gelir getirici yeni marka ürünler üzerinde araştırma ve yatırımlar yapılmalı” açıklamasını yaptı.

2013 yılı itibariyle Türkiye armut üretiminin yüzde 34’ü, sofralık zeytinin yüzde 22’si , nektarin ve şeftalinin yüzde 18’i Bursa’da yapılıyor. Kentin Türkiye’nin bezelye üretiminde yüzde 34, salçalık domateste yüzde 29 payı bulunuyor.

haber46

Bir Cevap Yazın