Bursa, zeytin ve ette fiyatı belirlemek istiyor

0
955
bursa zeytin ve ette fiyati belirlemek istiyor

Bursa Ticaret Borsası, güvenli gıda noktasında da şehir girişlerine et kontrol noktaları kurulması ve gıda denetimlerinin sıklaştırılması için ilgili kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütecek.

Oda ve borsa seçimlerinin ardından Bursa Ticaret Borsası’nın (BTB) başkanlığını 40 yıldır yürüten Rıza Aydın’ın yerine başkanlık koltuğuna oturan Özer Matlı, planladığı projeleri DÜNYA Gazetesi ile paylaştı. Borsada daha üye odaklı bir yapının kurulacağını kaydeden Matlı, “Üye sayımız 600 şu an.

7 sektörümüz var. Bize bağlı İnegöl, Orhangazi, İznik, Büyükorhan, Yenişehir, Orhaneli, Keles ve Gürsu ilçeleriyle birlikte çalışarak ilçeler ve üye odaklı bir yapıya ulaşmayı planladık. 3 bin 800 üreticiye oda üyeliği için davetiye gönderdik. Kurumlar arasında iyi niyeti sürdürmek ve kentin ortak projelerinde ortak hareket etmeyi hedefliyoruz. Kurumları paydaş olarak bir masanın etrafına toplamak bizim asli görevimiz. Öte yandan Bursa hala ciddi bir tarım kenti. Bursa’da sanayileşme artık durmalı. Bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

Bursa’nın tarım altyapısıyla Türkiye’nin önemli gıda markalarını barındırdığına dikkat çeken Matlı, Türkiye’nin tarım potansiyelinden yüzde 4 pay alan ve 3,7 milyar liralık tarımsal üretim yapan Bursa’nın aynı zamanda önemli bir ihracatçı konumunda bulunduğunu ifade etti. Bursa Ticaret Borsası olarak tarım ve gıda sektörünün bütününe hizmet verecek bir laboratuvar kurulması için Tarım İl Müdürlüğü ile iş birliği içinde çalışacaklarını açıklayan Matlı, gıda güvenliği ile ilgili de girişimlerde bulunacaklarını aktardı. Gıda ürünlerinin denetlenmesi konusunda Tarım İl Müdürlüğü’nün bazı eksiklikleri olduğunu kaydeden Matlı, ” BTB olarak tüketicinin sağlıklı ürün alabilmesi için İl Tarım Müdürlüğü’nün denetleme noktasında elini kuvvetlendirmek amacıyla alet, ekipman desteğinde bulunacağız. Böylece seyyar araçlarla gıda satış noktalarının denetlenme süresini daha da sıklaştırmış olacağız. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte et kontrol merkezleri kurmak istiyoruz. Bursa’da kesilen hayvanın denetlenmesinin yanı sıra yüzde 90 oranında dışarıdan şehre giren etlerin de kontrol edilmesi gerekiyor. Bursa’da ilçeler hariç 4 noktada kesimhane bulunuyor. Borsa olarak Bursa’da temel hedefimiz güvenli gıda üretmek” diye konuştu.

BTB’de en fazla ürün kotasyonun zeytinde yapıldığını aktaran Matlı, ardından da kırmızı ve beyaz et kotasyonu yapıldığını ifade etti. BTB’nin ortak girişimi olarak kurulan ETBA Bursa Ticaret Borsası Bursa Et Kombinası İşletmesi Tesisleri’nde, 2004 yılında gerçekleştirilen büyük revizyonla Hayvan Park – Pazaryeri ve Kombina hizmetlerinin verildiğini belirten Matlı, “65 bin metrekarelik sahada kurulu bulunan BTB Canlı Hayvan ve Et Borsası Hayvan Park Pazar Yeri ile ETBA Kombina sahasında günde 300 adet büyükbaş, 2 bin adet küçükbaş kesimi yapılıyor. Toplam 2 bin 841 metrekare olan 25 adet soğuk hava deposu ve günde 40 bin kilogram parçalanmış et hazırlama kapasitesine sahibiz. ETBA’nın potansiyeli çok büyük, ancak yüzde 17 kapasite ile çalışıyor. Biz burada Etbalık Kurumu’nun da ETBA tesislerimizi kullanmasını istiyoruz. Ayrıca burayı hem hayvan pazarı hem de et ticaretinin yapılabileceği, ürün satmak isteyenlerin konaklayabileceği tesislerin olduğu bir kuruluş haline getirmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı. Ayrıca bir et borsası ve satış merkezi de oluşturulacağını aktaran Matlı, “Devleti de bu işin içine ortak edebilirsek hayvan ticareti noktasında bir pazar merkezi, et noktasında da Etbalık Kurumu garantörlüğünde bir çalışma merkezi kurmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Zeytinyağı için de lisanslı depoculuk başlatılacak

BTB tarafından Marmarabirlik ile yapılan paydaşlık gereği lisanslı depoculuk faaliyetlerinin yürütüldüğünü kaydeden Özer Matlı, zeytinyağı için de lisanslı depoculuk başlatılacağını bildirdi. Tüketim alışkanlıkları nedeniyle arz fazlası oluşan zeytinyağı konusunda tanıtım çalışmalarına da start vereceklerini dile getiren Matlı, zeytinde de ürün borsa senedi oluşturulması çalışmalarını

başlatacaklarını ifade ederek, “Zeytinde üretici ürünü Marmarabirlik’in lisanslı deposuna koyacak. Burada kalibrasyonu belirlenip ürün değer fiyatı biçilecek ve ürün borsa senedi oluşturulacak. Ardından ürünün senet üzerinde alım satımı yapılacak. Bir yazılım firmasıyla bunun altyapısının kurulması için çalışıyoruz. Bunu Bandırma Ticaret Borsası’yla birlikte yapacağız, çünkü zeytinde Bandırma tarafında da üretim çok fazla. Ürün kağıtlarının alınıp satılabildiği, süreçlerin nereye gittiğini görebileceğimiz İMKB benzeri bir ürünsel borsayı Bursa’da kurmak istiyoruz” dedi.

Borsa binasının taşınması gündemde

Özer Matlı, üyelere daha iyi fiziki şartlarda hizmet verebilmek için önümüzdeki günlerde şehir merkezinde kalmış olan Borsa binasının taşınmasının da gündeme gelebileceğini söyledi. Sosyal sorumluluk alanında da Bursa’nın değerlerine sahip çıkmaya çalıştıklarının altını çizen Matlı, bu kapsamda koza ve Bursa ipeğiyle ilgili yapılan çalışmalara destek verdiklerine dikkat çekti. Borsa ayrıca, Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile Bursa Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği tarafından ülke genelindeki gıda üreticisi firmaların da katılımıyla Aralık ayında Bursa’da gerçekleştirilecek olan konferansa katkı sağlayacak.

haber46

Bir Cevap Yazın