Bursanın ilk ithal hayvanları Avustralyadan geldi

0
1466

İnek-hayvan ahırıBursanın ilk 500 baş angus cinsi kasaplık, 100 baş da damızlık sığırı Paya Gıda tarafından Avustralyadan İnegöl Sevimler Çiftliğine getirildi.

Bursada tarım ürünlerinin ithalat ve ihracatında bölgenin büyük kurumsal şirketlerine lojistik ve danışmanlık hizmetleri veren Paya Gıda Ltd. Şti. Genel Müdürü M. Serdar Özenalp ile bir araya geldik. Özenalp ile yaptığımız görüşmede öğrendik ki Bursanın ilk ithal hayvanları, sahibi olduğu Paya Gıda tarafından Bursaya getirilmiş. Özenalp, Bursaya 500 adet angus cinsi erkek kasaplık sığır ile 100 adet damızlık sığırı Avustralyadan gemi ile getirdiklerini anlattı.

İzmir Limanına gelen besilik sığırların gümrük işlemlerinin ardından Bursaya getirildiğini söyleyen Özenalp, bu besilik sığırları Sevimler Çiftliğine ulaştırdıklarını dile getirdi. Özenalp, Sevimler Çiftliğinin İnegöl Alibey Köyde Ali Osman Sevime ait, dünya standartlarında bir kesimhane ve besi çiftliği olduğunu anlatarak, her işin modern sistemlerle yapıldığı bilgisini paylaştı.

Özenalpin, EKOhaber okuyucularına ulaşmasını istediği ithal hayvanların Bursaya gelmesi sürecinin tüm ayrıntılarını aşağıdaki sütunlarda ilgi ve keyifle okumanızı dileriz.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN SIKINTIDA OLMASI BİZİ BU ÇALIŞMAYA İTTİ

Şirketimiz Paya Gıda Ltd Şti.nin canlı hayvan ithalatıyla tanışması, 2010 yılındaki Kurban Bayramı öncesi, et fiyatlarının tavana vurması ve hükümetin kasaplık ve damızlık canlı hayvan ithalatında uygulanan vergileri indirerek bir bakıma ithalatı serbest bırakmasıyla oldu. İnegöldeki hayvan yetiştiricileri ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede çok sıkıntıda olduklarını anlattılar. Dediler ki “Bırakın Kurban Bayramını normal zamanda bile kesecek hayvanımız yok.” Türkiye çapında sığır aradıklarını, bulabildikleri tek tük hayvanların doğuda İran sınırına yakın yerlerde olduğunu söyleyerek, bu hayvanların da nerelerden geldiği belli olmayan kalitesiz hayvanlar olduğunu anlattılar. Büyük şirketlerin dünyanın her yerinden kasaplık sığır ithalatına başladıklarını Türkiyeye geldiklerinde kendilerinin yüksek fiyatlarla bu hayvanları almak zorunda kalacaklarını, yıllardır aile mesleği olarak yaptıkları hayvancılığı neredeyse artık yapamayacak duruma geleceklerini üzülerek ifade ettiler.

İŞ AKIŞINDA DIŞ TİCARET ARŞİVLERİNİ İNCELEDİK

Bu görüşmelerin üzerine detaylı bir araştırma yaparak canlı hayvan ithalatında yapılması gerekenler konusunda bir iş akışı hazırladık. Büyük firmaların yanında imkânları olmayan küçük firmalar için de bu ithalatı nasıl mümkün kılacağımızı kurguladık. İnegölde görüştüğümüz hayvancılara kendilerinin ithalat yapmalarında yardımcı olabileceğimiz bildirdik ve bu işi yapmak isteyenlerle en kısa sürede canlı sığır ithalatı yapmak için start verdik. Öncelikle hem Türkiyedeki hem de bu işte dünyada önde gelen ülkelerin dış ticaret arşivlerini inceledik ve en kaliteli hayvanları Türkiyeye en problemsiz şekilde nereden getirebileceğimizi araştırarak Avustralyada karar kıldık. Avustralyada, Avrupa ve Güney Amerikada konuyla ilgili birçok şirketle görüştük.

PAZARDA UYANIK SATICILAR VAR O YÜZDEN KURUMSAL FİRMALARLA ÇALIŞTIK

Dikkatimizi çeken bir şey, fiyatların farklılıklarıyla beraber verdikleri hizmetin de düştüğü şeklinde idi. Çünkü sonrasında gelen hayvanların da kalitesinin düşük olduğunu gördük. Bu arada Türkiyenin, bazı uyanık satıcılarının başka ülkelere satmakta zorlandıkları düşük kaliteli sığırları satmaya çalıştıkları bir pazar olarak görmeye çalıştıklarını da belirtmek isterim. Bu yüzden çalışacağımız firmayı seçerken çok iyi araştırdık ve en ucuz fiyatları verenlerdense, en kaliteli hayvanları en uygun fiyata sunan kurumsal firmaları tercih ettik. Tabi Türkiyede bu firmalarla daha önce süt inekleri için iş yapmış büyük firmalardaki kontaklarımızdan da firmalarla ilgili referansları almayı ihmal etmedik. Bu seçimimizin, daha sonra tüm firmalardan hayvanlar Türkiyeye ulaştığında, ne kadar önemli olduğunu anladık.

DIŞ TİCARET TECRÜBESİ OLMAYANLAR İÇİN ÖNEMLİ HİZMET

Bu noktada danışmanlık yaptığımız müşterilerimiz için fiyat pazarlığından tutun da hayvanların Türkiyedeki mevzuata uygun seçilmesi, Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen veterinerlerin Avustralyaya seçime gönderilirken yurtdışıyla yapılması gereken koordinasyondan, hayvanların cinsleri, doğru kilolarda olmasına kadar ithalat için gereken her türlü aşamayı hallettik. Yurt dışından veteriner sağlık sertifikaları, orijin sertifikaları, tüketilebilirlik belgeleri ve test belgelerinin temininden, hayvanların karantinasından, gemilere yüklenmesine, bankalardaki akreditif işlemlerinden, Türkiyeye gelişi ve Türk gümrüklerindeki her türlü aşamayı tamamlayarak Mart ayının başında 500 adet erkek Angus cinsi kasaplık sığır ile 100 adet damızlık sığırı Türkiyeye getirerek İnegöle ulaştırdık. Yaptığımız bu işlemin bizim için ilerisi için önemli bir tecrübe olmasıyla beraber, hâlihazırda dış ticaret tecrübesi ve imkânı olmayan hayvan yetiştiricileri için de önemli bir hizmet sağladığımızı düşünüyoruz.

SERDAR ÖZENALP KİMDİR? M. Serdar Özenalp, tahsilini ABDde tamamlamış, University of Virginia mezunu. Uluslararası İlişkiler ve Finans bölümünde eğitim almış. UVA mezuniyeti sonrası gurmeye merak sarmış. Newyork ta yeme içme dünyasının en prestijli okullarından biri olan “The French Culinary İnstitute” okulunda tahsil görmüş. 2004 yılında Serdar Özenalp buradan da mezun olmuş. Özenalpin eşi de kendisi gibi şef, ama sadece evlerinde çocukları Mete ve Elife yemek yapıyor. Bu arada sık sık Türkiyeye gelen Serdar Özenalp Berlinde yaşıyor.

 

Kaynak: EkoHaber

Bir Cevap Yazın