Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol’dan 2013 Ayçiçeği Avans Alım Fiyatı

0
1224
Ayçiçeği Avans Alım Fiyatı, 2013, Ayçiçeği, Avans, Alım Fiyatı, Recep Erol

Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol, bu yılki Ayçiçeği Avans Alım Fiyatının bir an önce belirlenmesi gerektiğini belirtti. Akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artışlar nedeniyle maliyetlerin yükseldiğine dikkat çeken Erol, ton başına en az 1800 TL fiyat beklediklerini söyledi.

Ayçiçeği Avans Alım Fiyatı, 2013, Ayçiçeği, Avans, Alım Fiyatı, Recep Erol

Yazılı basın açıklaması yapan Büyükçekmece Ziraat Odası Başkanı Recep Erol, hükümete ve Tarım Bakanlığı’na seslenerek, Ayçiçeği üreticilerinin sıkıntılarını dile getirdi, Ayçiçeği Avans Alım Fiyatı’nın da bir an önce açıklanmasını istedi.

“ÇİFTÇİMİZ DESTEKLENMELİ”

Yetkililerden çiftçiye ve üreticiye sahip çıkmalarını isteyen Erol, “Trakya bölgesi sanayi ve konut alanı olmadan Tarımsal alan olarak kalmalı ve bunun içinde çiftçimiz desteklenmelidir” dedi. Geçen yıl açıklanan Ayçiçeği Avans Alım Fiyatı’nın ton başına 1400 TL olduğunu hatırlatan Erol, akaryakıt ve gübre fiyatlarındaki artışa paralel olarak alım fiyatının yükseltilmesini ve en az ton başına 1800 TL’ye çıkarılmasını talep etti.

“BU FİYATLARLA ÇİFTÇİLİK YAPAMAYIZ”

Şu ana kadar herhangi bir fiyat açıklaması yapılmadığına dikkat çeken Erol, aldıkları bazı duyumlara göre ton başına fiyatın 1001 TL olacağını öğrendiklerini söyledi.  “Bu fiyatlarla çiftçilik yapacak gücümüz kalmaz” diyen Erol, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Geçen yıl Ağustos ayı içerisinde, 2012 / 2013 üretim yılında ayçiçeğine uygulanacak avans alım fiyatı % 40 standart yağ oranlı ayçiçeği ürünü için 1,400 TL / Ton, olarak belirlenmişti. Bu fiyat 1700 TL/Ton seviyesine kadar yükselmiştir. Bu yıl akaryakıt ve gübre fiyatlarında % 30 olan artışlardan dolayı beklentimiz en az 1800 TL / Ton civarındadır. Fakat şu ana kadar Ayçiçeği fiyatları belirlenmemiş olup aldığımız duyumlar ve tarımsal kurumlarla yaptığımız istişareler sonucu fiyatın 1001 TL/Ton olacağı ağırlıklı olarak ifade edilmektedir. Bu fiyatlarla çiftçilik yapacak gücümüz kalmayacak.

“MALİYETİ BİLE KURTARMAZ”

Trakya bölgesi Edirne, Tekirdağ ve İstanbul’ un batısı olan bölgemizde çok ağır şartlar altında Ayçiçeği üretmeye devam etmekteyiz fakat maliyetlerin artışı ürünümüze her yıl düşük fiyat verilmesi bizim zor olan şartlarımızı daha da zorlaştırmaktadır. Bu yıl için fiyatlar açıklanmamasına karşılık beklenen fiyat olan 1.001 TL’ lik fiyat bırakın para kazanmayı maliyeti bile kurtarmamaktadır.

“YETKİLİLER HASSASİYET GÖSTERMELİ”

Ayçiçeği ekerek hem üretime hem ülke ekonomisine fayda sağlamak amacında olan biz üreticiler hakkımız olanı istemeye, bizleri korumak ve menfaatlerimizi gözetmekle yükümlü olan Başbakanlık, Tarım Bakanlığı, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, Ziraat Odaları Birliği, Trakya Birlik, Bölge Milletvekillerimize bölge çiftçilerimizden ve Ziraat Odamızdan mağduriyetimizi bildirir dilekçeler ve mailler gönderdik. Bir an önce Çiftçimize ve üreticimize sahip çıkılacağına, üretime gerekli hassasiyetin gösterileceğine inancımız tamdır.

“TRAKYA TARIMSAL ALAN OLARAK KALMALI”

Yetkililerimizin bu konuda duyarlı davranıp spekülasyonlara mahal vermeden bir an önce ayçiçeği alım fiyatlarını açıklamasını bekliyoruz.  Trakya bölgesi sanayi ve konut alanı olmadan Tarımsal alan olarak kalmalı ve bunun içinde çiftçimiz desteklenmelidir. Saygılarımla.”

KAYNAK : http://www.yerelgaste.com

Bir Cevap Yazın