Canlı hayvan ithalatı yeniden gündemde

2
1047
Canlı hayvan ithalatı yeniden gündemde

2009 yılı sonunda karkas etin kilosunun 16-17 liraya çıkması üzerine başlanan, geçen yılın sonunda fiyatların normal seyrine dönmesiyle durdurulan canlı hayvan ithalatı besilik dana yönüyle tekrar gündemde.

ANKARA – 2010 yılından bu yana yapılan canlı hayvan ithalatını, içerde fiyatların aşırı düştüğü gerekçesiyle 2012 yılı sonunda fiili olarak durduran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, besilik dana yönüyle ithalatı yeniden açma hazırlıklarına başladığı öğrenildi. İthalatın yeniden açılması durumunda, daha önce sıfırlanan gümrük vergileri yüzde 20’ye yükseltilecek.
Gümrük Birliği anlaşmasında öngörülmesine rağmen, uzun yıllar canlı hayvan ve et ithalatı yapmayan, 2010 yılından itibaren ise et fiyatlarındaki artış sebebiyle ithalata başlayan Türkiye geçen yılın sonunda ithalatı tekrar durdurmuştu. İthalatın durdurulma kararına gerekçe olarak ise yerli üreticilerin zarar görmesi gösterilmişti. Ancak DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre aralık ayından itibaren kontrol belgesi düzenlemeyerek fiili olarak ithalatı durduran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ithalatı yeniden açmaya hazırlanıyor. Ancak daha önce sıfırlanan gümrük vergilerinin, ithalatın yeniden açılması halinde besi hayvanları için yüzde 20 seviyesine yükseltilmesi öngörülüyor.

3 yılda 3 milyar dolarlık ithalat
Et fiyatlarının yükseldiği 2010 yılında alınan ithalat kararı uyarınca Türkiye bugüne kadar 3 milyar dolar civarında canlı hayvan ve et ithalatı gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 2011 yılı ile 2012 yılı ilk 8 ayını kapsayan dönemde yaklaşık 500 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 1.7 milyon küçükbaş canlı hayvan ve 132 bin ton kırmızı et ithal edildi.

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz:
“5 yıl önceki sorun tekrar yaşanacak”
Öte yandan TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, yem fiyatlarının yüzde 100 arttığı dönemde karkas et fiyatlarındaki gerilemenin dikkat çekici olduğunu söyledi. Üreticilerin maliyetler yükseldiği gerekçesiyle sektörden çekilmeye başladığının altını çizen Yavuz, bu durumu ithalat kararlarına yol açan 5-6 yıl önceki gelişmelere benzetti.
Faik Yavuz, “Fiyatların gerilemesinin tek sebebi var o da hayvanlarına bakamayan besicilerin sektörden çekilmeye başlamaları ve ellerindeki hayvanlarını kesime göndermeleridir” dedi.
Bundan 5 sene önce aynı sorunlar yaşanırken yetkilileri uyardıklarını hatırlatan Yavuz, “Şimdi enflasyon rakamlarının yüzde 6’larda gezdiği bir ortamda, kırmızı et fiyatları iki yıldır geriliyorsa, yine benzer bir sorun yaşanacağına bir kez daha dikkatleri çekmek istiyoruz. Zaman geçirmeden besicilerin temel sorunu olan yem konusuna gereken ilgi gösterilmeli ve yemden kaçış durdurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Cengiz Han:
“Üretici küserse bir daha beslemez”
Ankara Ticaret Borsası Meclis Üyesi besici Cengiz Han ise sektördeki gidişatın çok tehlikeli olduğunu söyledi. Et ve Balık Kurumu’nun (EBK) depolarının dolduğunu ve yetişmiş yerli hayvanları kesemediğini ifade eden Han, “Bugün iç piyasadaki fiyatlar Avrupa’dan bile daha ucuz hale geldi. Fon karşılığında yapılacak ithalat üreticiyi zarar ettirir. Üstelik üretici bu kez de darbe yerse üretime küser ve bir daha besiciliğe dönmez” dedi.

Hüseyin GÖKÇE

Kaynak: Dünya.com

2 YORUMLAR

  1. yahu biz çiftçi ve üreticileri köktenmi birirecekler nedir bu zaten bir çok üretici iflaz edip çekildi omlarıda kaybederlerse sonu nolacak yeter artık milleti çıldırtmayın allahtan korkun üç beş kişi ithalattan para kazanacak diye bu ülkeye yazık etmeyin

Bir Cevap Yazın