Çayda organik tarımla ağzımızın tadı geri gelecek

0
945
'Çayda organik tarımla ağzımızın tadı geri gelecek'

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çayda organik tarıma geçiş sürecinin başarıyla tamamlanmasının ardından çay başta olmak üzere birçok ürün sayesinde ağız tadının yeniden oluşabileceğini söyledi.

Sütlüoğlu, “Organik tarım uygulamasıyla ağzımızın tadı geri gelecek.” dedi. Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen ”Organik Tarım Eğitimi” programında yaptığı konuşmada, dünya çay tarımında organik üretime en uygun bölgenin Doğu Karadeniz Bölgesi olduğuna dikkat çekti.

Dünyada üzerine kar yağan ve haşere sorunu bulunmayan tek çayın Türk çayı olduğunu da sözlerine ekleyen Sütlüoğlu, şöyle dedi: ”Sadece kimyasal gübre toprağa attığımız için çayımız organik değil. Kimyasal gübre uygulamasını da yanlış yapıyoruz. Gereğinden fazla toprağı kazmadan gübre attığımız için toprağın üzeri beton gibi oldu. Üretici dönümde 40 kilo kimyasal gübre toprağa yetecekken, toprak nedeniyle çay verimli olmayınca gübrenin miktarı 50, 70, 100 kilograma kadar gübrenin dozajını artırıyor. Toprak 30 yıllık yanlış kullanım nedeniyle gübreyi alamıyor. Kimyasal içerikli gübreler toprak altındaki temiz sular ve akarsulara karışıyor. Yağmur yağdıkça gübre suyla beraber akıyor. Dereye ve denize karışıyor. Yer altı sularını kirletiyor. 600-700 metre rakımlardaki pınar suları bile kirli çıkıyor. Bölgedeki su kaynakları kimyasal gübreden dolayı kirli çıkıyor. Bu sağlığımız açısından çok ciddi bir tehdittir. Bu nedenle organik uygulamanın önce bölge insanın sağlığı açısından önemi var. Bu bölgede yaşıyor ve bu suları içiyoruz. Balıklar çok azaldı, doğal dengemiz tamamen altüst oldu. Meyve çeşitlerimiz azaldı. Organik tarım uygulamasıyla bölgemizi yeniden eski doğal sağlıklı haline getireceğiz. Organik tarım uygulamasıyla ağzımızın tadı geri gelecek. Bunu yapmamız çok zor değil. Sadece kimyasal gübreden vazgeçeceğiz.”

Kurum olarak organik gübre konusunda yürüttükleri çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Sütlüoğlu,”Önümüzdeki süreçte pilot uygulamalar yapacağız. Desteklemenin içine gübre koyarak bizzat gübreyi ÇAYKUR olarak temin edeceğiz. uygulamayı vatandaşla birlikte yapacağız. Çünkü vatandaş organik tarıma geçtiği zaman hiç gübre kullanmıyor. Hiç gübre kullanmadığı zaman verim düşüyor. Kimyasal gübre vermeyelim ama organik gübre vermemiz lazım. Toprağı ve bitkiyi bir şekilde beslememiz lazım. vatandaş hiç gübre vermiyor sonra ‘verim yüzde 30 düştü’ diyor. Verimin düşmesinin beslenme ile ilgisi var. Bitkide oluşması gereken bir takım değerler toprağın yapısı nedeniyle oluşmuyor. Hiç gübre kullanılmasa dahi organik çay diğerine göre çok daha kaliteli, çok daha lezzetli, dem kabiliyeti daha çok yüksek. Organik tarım uygulamasını doğru yapsak o zaman tadına doyum olmayacak. O nedenle organik tarım projesi bir hayat projesidir. Organik tarıma geçiş sürecinde geçici ürün kaybı yaşanabilir. Bu mutlu doğumun sancılarıdır. Üç yıl sonra en az 90 bin dekar alanda organik çay üretimi gerçekleştirme hedefimiz var.” dedi. Konuşmaların ardından ziraat mühendislerine ”Organik Tarım Eğitimi” verildi.

haberler.com

Bir Cevap Yazın