Çaykur Üreticinin Hayatını Kolaylaştıracak

0
944
çaykur organik çay

Sütlüoğlu: “2012 yılı hedeflerimize ulaştık, şimdi üreticimizin hayatını kolaylaştırma zamanı”
Son 30 yılın en yüksek kapasite artırımını hayata geçiren Çaykur, 2013 yılında en önemli yatırımını üreticinin hayatını kolaylaştıracak projeler ve paketleme alanında gerçekleştirecek

Türk çay sektörünün lider kuruluşu Çaykur, gerek Türkiye gerekse de dünya genelinde yaptığı yatırımlarla 2012 yılını hedeflerini gerçekleştirerek kapattı.
İçinde bulunduğumuz yılı değerlendirmek ve gelecek yılın öngörülerini paylaşmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgede Türk çayı için çok önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi.
Bölgede yetişen çayın, üzerine kar düşmesi ve katkısız üretim yapılmasından dolayı hem değerli hem de sağlıklı olduğunu belirten Sütlüoğlu, Türk çayının markalaşarak hak ettiği yere ulaşması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
Son 30 yılın en yüksek kapasite artırımı
Çaykur’un 2012 yılında toplam 46 yaş çay fabrikası ile bir önceki yıla göre kapasitesini yüzde 12 artışla 7200 tona ulaştırdıklarının altını çizen Sütlüoğlu, 2013 yılında bu kapasiteyi 7600 tona ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sütlüoğlu “Yaptığımız altyapı yatırımı ve fabrikalarımızdaki maksimum verimlilik çalışmaları sayesinde son 30 yılın en yüksek kapasite artırımını gerçekleştirdik. Üreticilerimizden toplam 655 bin tonluk yaş çay aldık. Bu çayın kilosunu da 1,1 TL’ye alımını yaparak, 721 milyon TL’lik bir ödeme gerçekleştirdik. Yatırımlarımızı da geçtiğimiz yıllar ile karşılaştırdığımızda yaklaşık 4 kat artırdık” dedi.

*İhracat 50 bin tona çıkacak

Türk çayını dış ülkelerde en iyi şekilde pazarlamaya devam ettiklerini belirten Sütlüoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu sene 3 bin tonluk ihracat gerçekleştirdik. Bu çok önemli bir artış. Şu anda 28 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Avrupa ülkeleri, Singapur, Kore, Avustralya, Çin, Suudi Arabistan bu ülkeler arasında yer alıyor. Hedefimiz tüm dünya pazarları… Rusya, Balkanlar, Doğu Avrupa ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya ülkelerini hedefliyoruz. 2023 yılına kadar 50 bin tonluk dış pazar oluşturmayı böylece Çaykur’u dünya pazarına yerleştirmeyi amaçlıyoruz.”

*Randevulu sistem 2013’te

Göreve geldiği günden bu yana üreticilerin hayatını da kolaylaştırmaya devam ettiklerini dile getiren Sütlüoğlu, 2013 yılında randevulu sisteme geçeceklerini aktardı. Sütlüoğlu “Üreticilerimiz haftanın belli günleri, belli saatlerde alım yerine gelerek çayını teslim edecek. Ayrıca sistem sayesinde, kotası bir ton olan üreticimiz üç gün, üç ton kotası olan beş gün, beş ton kotası olanlar yedi günlük sürede çayını satabilecek. Bu sayede kurum olarak rahat çay alabileceğiz. Üreticimiz de çok rahat şekilde çayını satabilecek” dedi.

*Çaylık alanlar ruhsatlandırılacak

Ruhsatsız çaylık alanlarının ruhsatlandırılması amacıyla da çalışmaların devam ettiğini aktaran Sütlüoğlu, Bakanlar Kurulunun 2 Nisan 2012 tarihinde aldığı kararla ruhsatlandırma çalışmalarının başladığını, 2013 yılında da artarak devam edeceğini belirtti.
2013 yılında ayrıca dünyanın en modern ve kapasitesi en yüksek paketleme fabrikasının temelinin atacaklarını, organik çaylık alanlarını genişleteceklerini aktaran Sütlüoğlu, çay sektöründeki olumsuzlukları giderecek yasal düzenleme çalışmalarına devam edeceklerini ve ürün yelpazesinin genişletilmesinin yanı sıra hem iç hem de dış pazar payını büyüteceklerini vurguladı.

Dolaylı olarak bir milyon kişinin geçimi çaydan Türkiye’de yıllık kişi başına çay tüketiminin 3,4 kg olarak tahmin edildiğini aktaran Sütlüoğlu, dünya genelinde Türkiye’nin yetiştiricilik alanında yedinci, üretimde beşinci ve tüketimde dördüncü sırada olduğunu aktardı. Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 758 bin dekarlık alanda 205 binden fazla üreticinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Sütlüoğlu, yıllık yaş çay rekoltesinin 1 milyon 100 bin ila 1 milyon 250 bin ton arasında değiştiğini ve çay tarımının da bölgenin ekonomisine 2 milyar TL katkı sağladığını vurguladı.

*Dünyada 30 ülke çay tarımı yapıyor

Dünyadaki çay üretimine de değinen Sütlüoğlu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2010 yılı verilerine göre, dünyada 30 ülkede 3.123.561 hektar alanda çay üretimi yapıldığını aktardı. Çin ve Hindistan’ın en önemli üretici ülkeler olduğunu, Türkiye’nin ise bu sıralamada beşinci ülke olarak yer aldığını söyleyen Sütlüoğlu, amaçlarının gelecek yıllarda daha üst sıralara yükselmek olduğunun altını çizdi.

Bir Cevap Yazın