Çeltik Alanlarındaki Sivrisinekle Mücadele

0
1811
EDİRNE (A.A) – Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Yüksek Mühendis Hüseyin Erkin, Çeltik Ekimi Kanunu hiçe sayılarak yapılan ekimlerle sinekle mücadelede başarısız olunduğunu savundu.
Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, dünya nüfus artışına paralel gelişen teknolojik imkanların, insanların ihtiyaçlarını sağlamada zaman zaman yetersiz kaldığı gibi bilinçsiz mücadelenin de ekolojik dengeyi bozup insanları rahatsız edecek boyutlara ulaştığını bildirdi.
Bunun başında da tarım sektöründe kimyasal ilaçlı mücadele ve haşere mücadelesi gelmekte olduğunu vurgulayan Erkin, kontrollü ve bilinçli yapılmayan bu mücadeleler sonunda birçok organizma ve haşerenin kullanılan ilaçlara bağışıklık kazandığını veya mutasyona uğrayarak daha büyük zararlara neden olduğunu kaydetti.
Özellikle son yıllarda Trakya Bölgesi ve Edirne’de yapılan bir takım uygulamaların telafisi zor hatta mümkün olmayan zararlara yol açmaya başladığını iddia eden Erkin, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:
”Köylere yapılan projesiz ve tekniğine uygun olmayan ‘kanalizasyon’ sistemleri boşaltımların da ‘biyolojik arıtma’ yapılmadığından bu köylerdeki dereler ölüme terk edilmiş durumda olup, hayvanlar su içemediği gibi aşırı miktarda sivrisinek üretim merkezi olmaya başlamıştırlar.
Daha dikkat çekici ve ilgililerin görmezden geldiği konu çeltik ekim alanları, yerleşim merkezlerinden geçen dere, kanal ve nehirlere boşaltılan evsel atıkların yarattığı koku ve kirli suların sivrisinek üretim merkezi haline dönüşmesidir.”
3039 sayılı Çeltik Ekimi Kanunu 19. maddesini anımsatan Erkin, şunları kaydetti:
”Çeltik kanunu hiçe sayılarak yapılan ekimler sonucu göstermelik kalan sinek mücadelesi başarısız olmaktadır. Halbuki kanuna uyularak ekim yapılsa meskun sahalardaki dereler uygun projelerle ıslah edilerek üstü kapatılsa, atık sular arıtılarak boşaltılsa ve çöp depolama tesisleri yasaya uygun yere ve usulüne uygun depolansa sinek ve haşere mücadelesi en aza inecektir.
Sivrisinek mücadelesi larva döneminde ve usule uygun yapılsa şehir sakinlerimiz bu sıkıntıyı bu kadar çekmeyeceklerdir. Şehir içinde kalan Kirişhane Pompa İstasyonu ve A1 ve A2 sulama kanalı acilen önerilen mevcut projesine uygun hale getirilip iptal edilmelidir. Helvacı dere ve boşaltım kanalı, Kİ 1 drenaj kanalı işletilmesi temiz ve düzenli yapılmalı, şehir merkezi kanalizasyon atıklarının Tunca ve Meriç nehirlerine boşaltımlarına son verilerek acilen biyolojik arıtma sistemi tamamlanmalıdır.”

 

KAYNAK : www.trakyanethaber.com, www.ttae.gov.tr

Bir Cevap Yazın