Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye-Cezayir arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde bu ülkeye süt ve süt ürünleri ile et ve işlenmiş et ürünlerinin ihracatının başlayacağını açıkladı.
Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzalamak üzere Çine’de bulunan Bakan Eker, Türkiye’de son haftalarda dünyanın değişik bölgelerine ihracat yapılmasıyla ilgili önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Bakan Eker, bunlardan birinin de 3 Nisan’dan itibaren Avrupa Birliği (AB) pazarına Türk firmalarının süt ve süt ürünleri satılmasına imkan tanıyan düzenleme olduğunu söyledi. Bakan Eker, Türkiye’nin 2001’den beri bu konuda uğraş verdiğini ve son yıllarda çabalarını yoğunlaştırarak netice aldığını kaydetti. İthalatta AB standartlarını esas alan üçüncü ülkeler olduğuna işaret eden Bakan Eker, söz konusu ülkelerin son gelişmelerin ardından Türkiye’den ürün almaya başlayacağını belirtti. Bakan Eker, süt ve süt ürünlerinin ihracatıyla ilgili kısa süre ünce Cezayir’le ikili işbirliği anlaşmasına varıldığını açıkladı. Süt ve süt ürünleri ile et ve işlenmiş et ürünlerinin tamamının ihraç edilmesine imkan tanıyan Türkiye’nin veteriner sağlık sertifikasının Cezayir makamlarınca kabul edildiğini ifade eden Bakan Eker, Türkiye’de Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek sağlık sertifikası ile bu ülkeye süz konusu ürünlerin ve yumurta ihraç edilebileceğini dile getirdi. Bakan Eker, bu durumun özellikle Türkiye’deki hayvancılık sektörünün ününü açacağını ve ihracat imkanlarını artıracağını anlattı.
Türk gıdasına Çin sofrasının yolu açıldı
Bakan Eker, Türkiye-Çin arasında imzalanan “Gıda Güvenliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” çerçevesinde karantina, gıda kontrolü ve hijyen gibi konulardaki mevzuatta mutabık kalınmasının ardından ticari faaliyetlerin başlayacağını ifade etti. Çin ile varılan anlaşmanın sadece süt ve süt ürünlerini kapsamadığının altını çizen Bakan Eker, işbirliğinin antepfıstığından yaş sebzeye kadar tüm gıda ve tarımsal ürünleri içerdiğini anlattı. Bakan Eker, Çin’le olan ticaret dengesinin Türkiye’nin aleyhine olduğuna ancak gıda zaptının bu dengesizliğin giderilmesi noktasında önemli bir adım teşkil ettiğini, Pekin yönetiminin Türkiye’den daha çok ürün almak istediğini dile getirdi. Bakan Eker, “Sadece (Türkiye’nin) antepfıstığı üretiminin yarısına talipler. Tabii biz yarısını veremeyiz ama böyle bir pazarın istikrarlı bir şekilde açılması, bundan sonraki süreçte Türkiye’deki üretimi ve üretim planlamasını da etkileyecektir” dedi. Çin’de büyük bir pazar olduğunu anlatan Bakan Eker, talep edilen gıda ürünlerinin hepsinin Türkiye’den ihraç edilme imkanı bulunduğunu vurguladı. Bakan Eker, Pekin’de imzalanan zaptın ardından ticari faaliyetlerin ne zaman başlayacağının firmaların sürece uyum hızına bağlı olduğunu dile getirdi.
Sudan’daki arazi
Türkiye’nin Sudan’da tarım arazisi kiralamasıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Eker, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ve Sudan yetkilileri arasında görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Bakan Eker, Sudan’da 500 bin hektarlık arazi ayrıldığını ancak bunun hepsini TİGEM’in kiralamayacağını belirtti. Tarafların ortak bir şirket kurmasının ardından TİGEM tarafından örnek bir çiftlik oluşturulmasının öngörüldüğünü anlatan Bakan Eker, Türk özel sektörünün de bu arazinin bir bölümünü uzun süreli kiralama imkanı elde edebileceğini kaydetti. Eker, Türkiye’den gidecek firmaların ve üreticilerin Sudan’da Türkiye’nin ihtiyacı olan bazı tarımsal ham maddelerin işlenmesi, ülkeye getirilmesi ya da üçüncü ülkelere satılabilmesi gibi müşterek çalışmalar yapabileceğini belirtti. Sudan’ın ikliminin uygun olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını belirten Bakan Eker, “Toprağın işlenmesi, uygun tekniklerle çalışılması önemli. Bu anlamda önemli bir tecrübeye sahibiz” dedi. Bakan Eker, Türkiye’nin ürünlerin modern yöntemlerle ve verimlilik esasına dayalı olarak üretilmesinde önemli bir tecrübeye sahip olduğunun altını çizdi.
Kaynak: http://www.tarim.gov.tr/