Chrysanthemum (Kasımpatı çiçeği) Puccinia horiana ( Japon beyaz pası)

1
1274
zararlılara karşı mücadele

PAS HASTALIĞI
Puccinia horiana ( Japon beyaz pası)

Belirtisi: Çoğu kez alt yaprak yüzeylerinde (pek az da üst yüzeylerde) ve saplarda yaklaşık 2-5 mm. eninde çikolata renginde bir pasla kendini belli eder. Buraya daha yakından bakılınca tozuyan kesecikler göze çarpar. Aşırı hastalık durumlarında sararan yapraklar çabucak kururlar.
Enfeksiyonla semptomların görülmesi arasında geçen süre 8 gün ile 8 hafta arasında değişir. Normal olarak bu süre 2-4 haftadır. Fungusun muhtelif ırkları değişik çeşitlerde farklı etkiler yapar. Çeşitlerin fungusa dayanıklılığı aynı değildir.

Keselerden tozuyan mantar sporları tek ya da çift hücreli olup, biçimleri armut ya da yuvarlak görünümdedir. Renkler kestane rengindedir. Mantar, köklerin sürgünlerinde ve hastalıklı yapraklarda, yaşlı dallarda olmak üzere ana bitkide gelişerek ertesi yıllarda da bulaşmayı sürdürür. Özellikle dökülen yapraklarda bulundukları gibi, buradan toprakta odunlaşmış dallarda ya da camekânlardaki kasa ve saksılarda kışı geçirerek ilkbaharda yeni dikimlere çeşitli biçimlerde bulaştıkları görülür. Aşırı olarak pasın yaygınlığı, ıslak ilkbaharda çokça görülür.

Bu hastalığın ilaçla önlenmesinin dışında bazı pratik çareleri de şunlar olabilir:
– Ana bitki serin yerlerde havadar ya da camekânlarda yahut da örtülü yerde saklanmalı, pastan korumak için ilaçlı uygulama yapılmalıdır.
– Aşırı ısı değişimlerine imkân verilmemelidir.
– Bitkilerin sık dikilmemesine dikkat edilmelidir.
– Kasımpatıların en çok korktuğu yağmurdur. Bu nedenle bitkilerin bir naylon örtü altında bulundurulması gerekir.
– Hastalığa duyarlı olanlarla dirençli olanları ayrı yerlerde üretilmelidir.
– İlk hastalık göründüğünde dökülen yapraklar çabucak toplanıp yakılmalıdır.
– Bunların dışında ilaçlı uygulamadan yararlanılmalıdır.
– Yeşil aksam kuru tutulmalıdır.
– Sporlar en az 5 saat suda kalırsa enfeksiyon meydana gelebilir. Bitkiyi karartma materyali ile karartmadan önce sulamak doğru olmaz.

Kimyasal Mücadele:
Etkili madde
Adı ve Oranı Formülasyonu Dozu (preparat) 100 lt suya
Oxycarboxin 75 WP 75 g
Mancozeb WP 200 g
Triforine 90 EM 100 cc

www.etarim.net

1 Yorum

Bir Cevap Yazın