Çiçek ihracatında hedef tutmadı

0
896
Çiçek ihracatında hedef tutmadı

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu, bu yıl çiçek ihracatında yüzde 20’lik artış hedeflediklerini ancak yüzde 10’da kaldıklarını söyledi.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, komşu ülkelerde yaşanan krizlerin çiçek ihracatını da olumsuz etkilediğini vurguladı. Çiçek ihracatında ana pazarı Ukrayna’nın oluşturduğunu fakat yıl içinde bu ülkede yaşanan krizin ihracata önemli ölçüde yansıdığını anlatan Bağdatlıoğlu, Irak, Suriye gibi ülkelerdeki krizlerin yansımalarını da hissettiklerini belirtti.

Çiçeğin refahı, barışı, sevgiyi simgelediğine işaret eden Bağdatlıoğlu, çiçek satışının düştüğü ülkelerde huzursuzluğun yaşandığını çok rahat hissedebildiklerini dile getirdi.

Geçen yıl çiçek ihracatını 76 milyon dolarla kapattıklarını ifade eden Bağdatlıoğlu, “Bu yıl için çiçek ihracatında yüzde 20’lik artış hedefledik ancak yüzde 10’da kaldık. Yıl sonuna kadar 430 milyon dal çiçek ihraç ederek 85 milyon dolar gelir sağlamış olacağız” dedi.

Krizi fırsata çevirme çalışmaları

Bağdatlıoğlu, Rus ekonomisinde yaşanan olumsuz tablonun çiçek sektörünü de etkilediğini ifade etti. Özellikle ihracatta son bir ayda yüzde 10 düşüş gerçekleştiğinin altını çizen Bağdatlıoğlu, bu durumu fırsata dönüştürmeye çalıştıklarını kaydetti.

Rus pazarına 10 yıl önce girdiklerinde hiçbir Avrupa ülkesinin bu pazarda bulunmadığını vurgulayan Bağdatlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avrupalılar kurdukları sistemle milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Rusya, 2 milyar dolarlık çiçek alır pozisyona geldi, Türkiye ise sadece 10 milyon dolarlık çiçek satar durumda. Gün geçtikçe de pozisyonumuz azalıyor. Krizden sonraki son bir aya bakıldığında Avrupa’dan Rusya’ya yapılan çiçek ihracatı da inanılmaz derece düştü.”

Türkiye’nin Rusya’ya çiçek ihracatındaki düşüşü tolere edebileceklerini dile getiren Bağdatlıoğlu, sektör temsilcilerinin örgütlenerek Rusya’da daha etkin tanıtım yapmalarının fayda sağlayabileceğini anlattı.

Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıklarının ihracatı kolaylaştıracak noktalara eğilmeleri gerektiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, Rusya ile sınırda yaşanan sorunların bu dönemde daha rahat çözülebileceğini savundu.

Dış mekan süslemelerinde Türkmenistan atağı

Bağdatlıoğlu, bu yıl kesme çiçekte en fazla ihracatın İngiltere’ye yapıldığını, bu ülkeyi Hollanda’nın takip ettiğini bildirerek, Türkmenistan’ın da özellikle dış mekan süslemelerinde önemli ölçüde çiçek alan ülke konumuna geldiğini belirtti.

Türk müteahhitlerinin girdiği yerlere Türkiye’den ihraç edilen çiçeklerin de girmesi için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bağdatlıoğlu, “Türkmenistan’ın Türk müteahhitleriyle çalışmalarıyla Türk peyzajcıları da bu pazara girmeye başladı. Daha önce İtalyanların çalıştığı Türkmenistan’da Türk peyzajcılara yönelindi, bu da sevindirici bir olay” diye konuştu.

2015 için hedef 100 milyon dolar ihracat

Bağdatlıoğlu, çiçek ihracında gelecek yıllar için umutlu olduklarını belirterek, hedefleri her zaman büyük tuttuklarını, bunu gerçekleştirmek için de yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

“2015 için 100 milyon dolar ihracat hedefi koyduk, bunu rahatlıkla yapabileceğimize inanıyorum” diyen Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:

“Biz ihracatı artırmaya yönelik çalışmalar yaparken, ithalatta da ciddi oranda artış gerçekleşiyor. Daralan pazarda Hollanda ve Almanya Türkiye pazarına yöneldi. İhracatta yüzde 10’luk artış sağlayabilirken, ithalatta ise patlama yaşanıyor. Her yıl büyük oranda artış oluyor. 3-4 yıl önce 5 milyon dolar olan ithalatımız bugün 10 milyon doları geçti. Bu durum Türkiye’nin artık çiçek kullanmaya başladığını gösteriyor.”

(AA)

Bir Cevap Yazın