Çifçiyi İthal Tohumdan Kurtaracak Çalışma

0
1214

Çalışmadan Olumlu Sonuçlar Alınmaya Başlandı.

Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda 6 yıl önce yerli tohum ıslahına ilişkin başlatılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Teknik Müdür Yardımcısı Dr. Davut Keleş yaptığı açıklamada, 2005 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Mersin İl Özel İdaresinin 300 bin TL desteği ile yerli tohum üretmek amacıyla çalışmalara başladıklarını hatırlattı.
Gelinen noktada değişik kaynaklardan temin edilen 800 domates genotipinin saflaştırılarak incelemeye alındığı ve bunlardan 3’ünün Türkiye şartlarına uygun ve mevcut şartlarda kullanılan tohumlardan daha verimli olduğunun tespit edildiğini belirten Keleş, bu 3 türü Sarıkaya, Toros, Albeyli ve Elbeyli köylerinde Haziran ortasında toprakla buluşturduklarına ifade etti.
Çalışmanın artık meyvelerini vermeye başladığını, ilk tespitlere göre projeyle ”Tohumda dışa bağımlılığı” bitirecek sonuçlara ulaşıldığını aktaran Keleş, şöyle devam etti:”Türkiye domates yetiştiriciliğinde dünya 3’üncüsü olmasına rağmen tohum üretiminde dışa bağımlılığı sürüyor.
Domates üretiminden elde edilen gelirin önemli bir kısmı döviz olarak tohum temin edilen ülkelere gidiyor. Ayrıca başka ülkelerde geliştirilen çeşitler bizim ülkemiz koşullarına her zaman uyum sağlayamadığı için verim ve kalite kayıplarına neden oluyor.
Yetiştiricilikte kullanılan tohumda dışa bağımlılık ve döviz kaybının önlenmesi için tohumculuk çalışmaları çok önemli. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürlüğü ekipleri olarak bu yöndeki çalışmalarımıza devam ediyoruz.” Elde edilen ilk çıktıların Erdemli’nin yayla köylerinde denendiğini ve şimdilik başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Keleş, ”Islahı yapılan ve denemesine başlanan türlerin diğer çeşitlere nazaran hem erkenci, hem de değişik hastalıklara karşı dayanıklı olduğu da tespit edildi.
Zaten şu an domates tohumlarının büyük bölümü İsrail’den geliyor. Bu yüzden çalışmamızın önemi bir kat daha artıyor” dedi.

Bir Cevap Yazın