Çiftçi Robotlar İş Başında

0
1400
Çiftçi Robotlar İş Başında

Mandıracılığın geleceği robotlar sayesinde büyük bir değişimden geçiyor. Süt sağan robotlar, sadece Amerika değil Avrupa ve Avustralya’da da yaygınlaşıyor ve besiciliği tamamen değiştiriyor.

MARYLAND – Mandıracılığın geleceği robotlar sayesinde büyük bir değişimden geçiyor. Şimdi sizleri bu değişime tanık olmanız için Washington’a bir saat uzaklıktaki bir çiftliğe götürüyoruz.

Çiftlikte ineklerin sağılma zamanı ve robot çiftçi iş başında. Bilgisayarı başında outran çiftlik sahibi John Fendrick halinden memnun. Çünkü bütün işi robot yapıyor. Lazer kullanan robot, tüpleri takıyor; Sütü test edip, mikroplu ise yere boşaltıyor.

Süt akışı yavaşlayınca, bir sonraki ineğe geçiyor.

Süt sağan robotlar, sadece Amerika değil Avrupa ve Avustralya’da da yaygınlaşıyor ve besiciliği tamamen değiştiriyor.

John Fendrick, “Size zamandan büyük tasarruf sağlıyorlar. Bu şekilde çalışanlarım başka işlere yoğunlaşabiliyor,” diyor.

Mandıralarda, ahıra alınan inekler bir sabah bir akşam olmak üzere günde iki kere sağılıyor.

Ama Fendrick’in çiftliğinde inekler istedikleri kadar otlanabiliyor. Bazıları gece yarısında kadar otlanıyor.

Fendrick’in bir çobana bile ihtiyacı yok artık çünkü sürüyü telefonundan takip ediyor: “Mandırayı telefonumla idare ediyorum diyebilirim.”

Fendrick, her ineğin sağılma saatini, ne kadar süt verdiğini, sağılma sırası gelenleri telefonundan öğreniyor: “Şimdi bu ineğin nerede olduğunu ve niye sağılmadığını bulmam lazım.”

Robotların fiyatı 150 bin dolardan fazla. Ancak, bu iş elle yapıldığında da artık maliyet ucuz değil.

Fendrick, “Son üç yılda, robot kendi kendini ödedi diyebilirim. Artık bu işi benim ya da bir çalışanımın yapmasına gerek yok,” diyor.

Fendrick bundan özellikle memnun: “İnekleri sağmayı hiç sevmemiştim.”

Robotu sayesinde artık sevmediği bu işten kurtulan Fendrick, ineklerinden günde 475 litre süt alıyor.


Kaynak: Amerikanın Sesi

Bir Cevap Yazın