Süt fiyatlarındaki düşüş nedeniyle sıkıntı yaşayan üreticilerden bazıları çareyi, sigortadan para almakta buldu. Tarım Sigortaları Havuzu Genel Müdürü Bülent Bora, kimilerinin hayvanı kesime gönderip hastalıktan ölmüş gibi göstermeye çalıştıklarını, kimilerinin ise kasıtlı olarak ölüme terk edip sigortadan tazminat istediklerini açıkladı.
Süt fiyatlarının gerilemesi nedeniyle sıkıntıya düşen üretici çareyi, hayvanını öldürüp, sigortadan para almakta buldu.Son dönemde artan girdi maliyetlerine karşın süt fiyatlarının düşmesi nedeniyle kimi üreticiler, sigortalı olmayan hayvanı sigortalı göstermeye; kimileri ise, hastalanan hayvanını kasıtlı ölüme terk ederek, sigortadan para talep etmeye başladı.
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, süt fiyatlarının düşmesi ile bazı sigortalıların, hayvanlarını elden çıkarmak için sigortayı araç olarak kullandıklarını ve hayvanları mecburi kesime göndermek için değişik yollara başvurduklarını söyledi.
Basit yöntemlerBülent Bora, kimi üreticilerin haksız taleplerde bulunduklarını, zararlarını sigortadan çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Son derece basit yöntemler kullanıyorlar. Ölen sigortasız hayvanın kulak küpesini sigortalı bir hayvanın kulak küpesi ile değiştirerek, hasar ihbarında bulunuyorlar. Hastalanan hayvanı, tedavisinin maliyetli olacağını düşünerek, kasıtlı olarak ölüme terk ediyorlar ve sigortadan tazminat istiyorlar. Ya da hayvanı normal kesime gönderiyorlar ama hastalıktan ölmüş gibi göstermeye çalışıyorlar.Bülent Bora, bu konuda son dönemde şüpheli birçok vaka ile karşılaştıklarını da ifade ederek, tespit edip, belgeledikleri 61 olay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. Bülent Bora, “Şüpheli gördüğünüz vakaları nasıl tespit ediyorsunuz?” sorusunu ise, şöyle yanıtladı: “Hayvanlar, risk incelemesi yapılmadan sigortalanmıyor. TARSİM’e bağlı veteriner hekimler işletmelerde sigortalanacak hayvanları görüyor ve kulak numaraları ile tek tek kimlik tespiti yapıyor. Daha sonra hasar ihbarında tespite giden eksperlerimiz, ölen hayvanın kayıtlı olup olmadığını denetliyor. Bunun dışında ayrıntısını açıklamanın doğru olmayacağı bazı farklı yöntemler de kullanıyoruz.”
4 bin lira için hayvanı ölüme terk ediyorlar
Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, 2006 yılından bu yana 545 binin üzerinde büyükbaş hayvanın sigortalandığını belirterek, şunları söyledi: “Hayvan sigortasında ağırlığı süt sığırlarının sigortası oluşturuyor. Süt sığırı başına verilen ortalama sigorta teminatı 5 bin 100 lira. Bir hayvan için zorunlu kesim ve ölüm hasarında sigorta teminatının yüzde 80’inini ödüyoruz. Örneğin, 5 bin TL’lik bir hayvanın ölümü halinde 4 bin TL hasar tazminatı ödüyoruz. Maalesef kimi üreticilerimiz çok da büyük olmayan bu miktarlara tenezzül edip, hastalanan hayvanı ölüme terk edip, sigortadan haksız kazanç elde etmeye çalışıyor