Buğday fiyatı maliyetleri kurtarmadı. Borçlarını ödemekte zorlanan çiftçi, fiyatın geç açıklanması yüzünden ürününü tüccara ucuza sattı. TMO alım yapmazsa fiyatların daha da düşeceği belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı 2015 yılı hububat müdahale alım fiyatlarına göre; Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 TL oldu. Bakanlıkça verilen ton başına 127 TL prim ve diğer desteklerle birlikte fiyatın 989 TL’ye yükseldiği bildirildi.Aydınlıkbuğday tarımının yapıldığı yörelerdeki üreticilerle görüştü. Açıklanan alım fiyatından üretici memnun değil. Konyalı, Adanalı, Hataylı ve Antalyalı üreticiler açıklanan fiyatın yetersiz olduğunu, piyasada tüccarın insafına bırakıldıklarını söylediler. Ekmeklik A1 sınıfı 13.5 protein barındıran kırmızı sert buğdayda yıllık ihtiyaç 21.5 milyon ton. Geçen yıl 18.5 milyon ton üretim gerçekleşti. Bu yıl 25 milyon ton üretim gerçekleşecek. Ziraat odaları başkanları, TMO alım yapmazsa fiyatların daha da düşeceğini belirtiyorlar. Akdenizli bir üretici, buğday alım diyatına “satmayız, ineklerimize yediririz” diyerek tepkisini dile getirdi.
İFLAS EDERİZ!
Hataylı çiftçi Fahrettin Büyükkaya da, “Çiftçinin hiçbir girdisi ucuzlamadı, ucuzlayan ise çiftçinin buğdayıdır. Devlet fiyat belirlemedi burada ki on veya on beş tüccarın insafına bırakıldı’’ dedi. Çiftçi Hüsnü Hatunoğlu ise “Çifti bu fiyatla iflas eder” ifadelerini kullandı. Çiftçi Mehmet Şanverdi, “Zaten çiftçi buğdayını tüccara 75 kuruştan kaptırmıştır. Ben dün buğday fiyatını kestim ve fabrika bana 74 kuruş kesti. Ben itiraz ettim ama alıcı ise ‘geçen sene Antep teslimi 92 kuruş, bu sene ise 82 kuruş’dedi. Bundan ötürü bütün çiftçilerimiz bir sıkıntıya girmiştir. Borçlarını bile ödeyemez. İkinci mahsülünü tarlaya atamaz” şeklinde konuştu.
ÇUKUROVA BUĞDAYI UCUZA GİDECEK
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Çukurova buğdayı için daha da düşük bir fiyat beklediklerini kaydetti. Girmen, “Ton başına 862 TL olarak verilen bu fiyat, en kaliteli buğday içindir. Dolayısıyla Çukurova buğdayı bu fiyatın çok altında alıcı bulacaktır” dedi. Adana Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Semih Karademir de durumu, “Adana’da da buğday hasadı bitti, hasad edilen buğday 75 kuruş seviyelerinde tüccarın eline geçti” sözleriyle özetledi.
Mayıs ayında buğday fiyatının 1 TL/kg olmasını talep ettiklerini hatırlatan Karademir, belirlenen fiyatın maliyetin altında olduğunu söyledi.
KAÇANLARIN YERİNİ YABANCILAR ALIYOR
Türkiye’de ekmeklik üretiminin yüzde 12’sini karşılayan Konya Ovası’nda da durum iç açıcı değil. Konya Ziraat Odası Başkanı Celil Çalış, “Bizim tarım camiası olarak en çok kortuğumuz şey şu: Tarımdan koptuğu, kaçan çiftçinin yeniden tarıma dönmediği bir zamandayız. Kaçan dönmüyor. Kaçanların yerini kimler alıyor? Uluslararası şirketler yönleniyor” diye konuştu. Çalış, “Bu yıl bakanlığın müdahil olması çok olumlu, fakat ‘Baş fiyat’ değil de ‘taban fiyat’ olsaydı çok yerinde bir yaklaşım olacaktı. En önemli unsur TMO’nun alım miktarı. Sadece masrafları karşılamak çiftçiyi borçtan kurtaramayacak. Bir miktar borç ödeyip tekrar kredi çekecek duruma gelmesini istiyoruz’’ dedi.
ÜRETİCİYE ZARAR ET DEDİLER
Devrim Dönmez Koçak / Antalya
Hükümetin açıkladığı buğday alım fiyatına ilişkin konuştuğumuz Antalya Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Vahap Tuncer, dünyanın hiç bir yerinde desteklerin taban fiyatlarla birlikte değerlendirilmediğini belirtti. Umutla beklenen fiyatın çiftçiği hayal kırıklığına uğrattığını vurgulayan Tuncer, açıklanan fiyatların buğdayın üretim maliyetinin altında olduğuna dikkat çekerek, “Ayakta kalmakta zorlanan üreticiyi daha sıkıntılı günler bekliyor” diye konuştu. Açıklanan fiyatın çiftçiyi zarar etmeye zorladığını vurgulayan Vahap Tuncer, bu yılki buğday maliyetinin kilo bazında 90 kuruş olduğunu, fiyatın 101 ile 105 kuruş arasında olması gerektiğini söyledi.
ÇİFTÇİ İCRALIK OLDU
Hüseyin Güler / Hatay
Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, “862 kuruş gibi rakam bizim çiftçinin hızını kesmiştir. Bir yıl önce çiftçi buğdayını 840 kuruştan satmıştır. Bir yıl sonra ne olmuştur? Bu sene gübre mi, ilaç mı, mazot mu düşmüştür de aynı fiyattan satılacaktır?” diye sordu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geç açılmasının da üreticiye verdiği zarara dikkat çeken Denizli, “Ofisin geç açılması ile zaten çiftçi tüccarın kucağına düşmüştür. Bize Ziraat Bankası Müdürü söyledi: Çiftçilerin binlercesi icralık olmuştur” ifadelerini kullandı. Antakya Ziraat Odası Genel Sekreteri Metin Yılmaz da, “Çiftçi tüccarın eline düşmeden önce buğday fiyatları açıklanmalıdır” diye konuştu.
kaynak:GidaTarim