Çiftçilere 600 bin kitap dağıtılması…

0
1144
Bakanlık çifçilere kitap dağıttı

Bakanlık çifçilere kitap dağıttıGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bundan sonraki süreçte Türkiye’nin tarımsal hasılasını daha ileri bir noktaya taşımanın yegane yolunun, daha çok bilgi ve teknoloji kullanmak suretiyle verimliliği artırmak olduğunu bildirdi.
Eker, bu dönemde tarım sektörünün altyapısının geliştirilmesiyle ilgili de 3 hedeflerinin bulunduğunu belirtirken, bunların ”miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek nihai düzenlemeyi yapmak, arazi toplulaştırılmasında geri kalan alanların toplulaştırmasının sağlanması ve toplulaştırmayla birlikte tarım arazilerinin azami şekilde sulanmaya açılması” olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türk Traktör’ün işbirliğiyle yürütülen ”Çiftçi Eğitim Seti Projesi” kapsamında çiftçilere 600 bin kitap dağıtılmasıyla ilgili Rixos Otelinde bir tanıtım toplantısı düzenlendi.
Bakan Eker toplantının açılışında yaptığı konuşmada, göreve başladıklarından beri tarım sektörünü bir iktisadi faaliyet olarak gördüklerini ve bir iktisadi faaliyetin verimlilikle yapılması gerektiğini, kalite, standart, maliyet, rekabet, fiyat ve pazar konularının bu faaliyette son derece önemli olduğunu ifade etti.
Bilgi ve teknolojinin bu faaliyet içerisinde çok önemli rolü olduğuna işaret eden Eker, şunları kaydetti:
”Tarımda verimli bir üretim yapılacaksa, mekanizasyon, bilgi teknoloji bizim için temel girdiler arasında olacak. Biz tarım sektörünün stratejik planını hazırlarken, bu stratejik plana uygun politikalar oluştururken, bunun uygulamasıyla ilgili projeleri uygulamaya koyarken hep bunları düşündük. Bu şekilde Türkiye’nin tarım sektörünün gayri safi milli hasılasını son 8 yılda yaklaşık 3 kat artırdık, bu şekilde Türkiye 23 milyar dolarlık tarım hasılasını , 62 milyar dolara çıkardık. Alan aynı, Türkiye’nin tarım alanı büyümedi, aynı ama bir alandan elde edilen üretim ve ürün artık 8 sene öncesine göre yaklaşık 3 kat fazla. Bu tarımın modernleşmesiyle, üretimin profesyonelleşmesiyle, ölçek ekonomisine gidişiyle daha yüksek miktarda bilgi ve teknoloji kullanılmasıyla mekanizasyonla ve kredi destek gibi diğer girdilerle mümkün hale geldi.
Tarıma aslında bir değişim dönüşüm süreci yaşandığını belirten Eker, 14 civarında kanun çıktığını, düzenleme yapıldığını, bu dönemde bunlara yenilerini de katacaklarını ifade etti.

 

-Televizyonlardaki bilgi kirliliği-
Bilgi teknoloji kullanımı, mekanizasyonunun daha ileriye noktaya taşınmasının kendilerinin çok önem verdikleri konular arasında olduğuna işaret eden Eker, bu kapsamda çiftçinin eğitimine dönük yayın üretildiğini, bunların basılı, sesli, görüntülü olmak üzere en modern tekniklerle üretildiğini ve kurulan Tarım TV’nin de internet üzerinden 24 saat canlı yayın yaptığını kaydetti.
Televizyonlarda büyük bir çoğunluğu uzman olmayan konuya ilişkisi bulunmayan insanların sabah akşam gıdayla ilgili ”ahkam kestiklerini” gördüklerini, bunun bir enformatik kirlilik yarattığını belirten Eker, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve sektörün paydaşı olan bütün kamu ve kurumlarıyla doğrudan, sağlıklı, güvenilir bilgiyi elde edip bunu toplumla paylaşacakları platform oluşturma çabasında olduklarını bildirdi.
Bakanlığın yeniden yapılandırılması kapsamında yeni genel müdürlükler kurulduğunu hatırlatan Eker, buna ilave olarak dünyadaki gelişmeleri, teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip etmek ve bunu sektöre uygulamak için 2 departman kurduklarını, bunlardan birinin bilgi işlemle ilgili bir departman olduğunu, diğerinin de Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi o olduğunu kaydetti.
Tarım alanında bilişim teknolojiklerinden daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini belirten Eker, eğitim yayım ve yayın dairesi ile de çiftçilere tarımın her bölümüyle ilgili bilgi üretileceğini ve bunun eğitiminin verileceğini, başta bütün çiftçilere ve gıda tüketicileri olan vatandaşlara en sağlıklı, güvenilir ve etkili şekilde ulaşmanın yollarını yöntemlerini oluşturup, bunları hayata geçireceklerini kaydetti.

 

-Tarım danışmanı sayısı 10 bine çıkacak-
Geçen dönemde hem kırsal kalkınma alanında üretimde verimliliği artırmak için bir takım projeler başlattıklarını hatırlatan Eker, çiftçilerin Türkiye genelinde üretim yapmak için kullandıkları gerek hayvancılık, gerek bitkisel üretim, gerekse su ürünleriyle ilgili bütün bu alanlarla ilgili kullandıkları 30’un üzerinde tarımsal makine ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği getirdiklerini, 2007-2010 sonu itibariyle de 350 milyon lira hibe ödeme yaptıklarını ifade etti.
Eker, bunun aynı zamanda Türkiye’de tarım sektörünün büyümesine, tarıma dayalı makine sanayinin gelişimine, genel ekonomiye, istihdama da katkı sağladığını belirtti.
Çiftçileri daha çok ve ihtiyaç duyulan alanlarda onlara ulaşmak, eğitim vermek amacıyla sahada 7500 tarım danışmanı görevlendirdiklerini ifade eden Eker, 2012’de 2500 tarım danışmanı daha alarak bu rakamı 10 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Türk Traktör sponsorluğunda bakanlığın müşterek yaptığı ile de 600 bin çiftçi eğitim seti kitabının dağıtılacağını anlatan Eker, bunun tarım ve hayvancılık alanında temel konularla ilgili çiftçinin anlayabileceği şekilde basit bilgilerden oluşan bir kitap seti olduğunu bir anlamda, çiftçinin çiftlikte, işletmede ihtiyaç hissedebileceği alanların tamamına ilişkin bir el kitabı olduğunu söyledi.

 

Bilgi ve teknolojinin, üretim ve verimliliğinin artırılmasında çok önemli rolü olduğunu vurgulayan Eker, ”Bizim bundan sonraki süreçte tarımsal hasılamızı daha ileri bir noktaya taşımamızın yegane yolu, daha çok bilgi ve teknoloji kullanmak suretiyle verimliliğimizi daha ileri bir noktaya taşımaktır” dedi.
-Tarım sektörünün önünü açacak 3 hedef-
Bu dönemde, hükümetin Türkiye’de tarım sektörünün altyapısının geliştirilmesiyle ilgili 3 hedefi olduğunu belirten Eker, bunlardan birinin miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek nihai düzenlemenin yapılması olduğunu bildirdi.
Bakan Eker şöyle devam etti:

”Daha önce bu konuda bir sınırlama getirdik (20 dekarın altına bölünemez sınırı). Şimdi bölünmenin önüne geçecek bir düzenleme yapacağız. İkincisi Türkiye’nin tarım arazilerinde biz son 8 yılda yaklaşık 3 milyon hektar alanda toplulaştırma yaptık, bir kısmı bitti bir kısmı bitiyor, geri kalan alanın toplulaştırılmasının sağlanması. Üçüncü olarak da sulanabilir tarım arazilerinin toplulaştırmayla birlikte azami şekilde sulanmaya açılması. Bu üç konu Türkiye’nin 21. yüzyılda tarım sektörünün önünü açacak ve bizim altyapıyla ilgili meselelerin sorunlarımızın esasını çözecek 3 tane konudur. Bunlar bizim hedefimiz. Biz 61.Hükümet süresi içerisinde bu 3 hedefe ulaşmayı, bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz”
-Türk Traktör Genel Müdürü-
Türk Traktör Genel Müdürü Marco Votta da 57 yıllık deneyimi olan bir şirket ve sektörün bir parçası olarak Türk tarımına duydukları sorumluluğun makineleşmesinin ötesinde olduğunu belirterek, bu amaçla bakanlık ile birlikte çiftçilerin bilinçlenmesini artırmaya yönelik bir proje geliştirdiklerini kaydetti.
Votta, proje kapsamında müşterilerine ürün yetiştiriciliğinden, tarımsal girdi yönetimine kadar bir çok temel konuyu içeren 600 bin adet kitap hediye etmekten mutluluk duyacaklarını sözlerine ekledi.

Toplantının ardından, Bakan Eker ve Türk Traktör Genel Müdürü Votta tarafından çiftçi eğitim setinin ilki çiftçileri temsilen Ahmet Çıtak’a verildi.

Bir Cevap Yazın