VAN (İHA) – Van’ın Gevaş ilçesinde etkili olan kar yağışı ve yağmurun ardından çiftçiler, tarlalarına gübre ve tohum saçmaya başladı.
İlçesinde yaklaşık bir haftadan beri etkili olan kar ve sağanak yağışın ardından toprağın hazır hale gelmesiyle çiftçiler ekime başladı. Bölgede hava şartları ve toprak yapısının buğday ekimine müsait olduğunu belirten çiftçiler, toprakla bulaşan tohumun, gübrenin atılmasıyla önümüzdeki günlerde çimlenmesini beklediklerini söylediler.
Yaklaşık 15 yıldır baba mesleği olan çiftçilikle uğraştığını ifade eden Ali Berk, çiftçinin en büyük sıkıntısının yüksek mazot ve gübre fiyatları olduğunu kaydetti. Tarım girdi maliyetlerinin her yıl artmasına rağmen hasat sonrası elde edilen ürünün masrafları karşılamadığını söyleyen Berk, ‘Yaklaşık 10 dönümlük bir arazinin ekim ve biçme maliyeti yaklaşık 500 Lira’dır. Geçen yıl 20 dönüm buğday ettik, hasat sonrası elimize çok az bir kar kaldı” dedi.
Sertifikalı tohum bulmakta da zorlandıklarını söyleyen Berk, “Köyde bir ailenin sadece çiftçilik yaparak karnını doymasının imkansızdır. Bu yüzden hayvancılıkta yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Tarım arazilerinin toplulaştırılmasındaki temel amaç daha büyük miktardaki alanın mekanizasyon ve en son teknoloji kullanılarak daha ekonomik şekilde değerlendirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamaktır. Bunun dışında tarımda bitkisel üretimin yanında hayvancılığın yapılması tarımda sigorta görevini görerek çiftçiye hem ekonomik yönden hem de elde edilen ürünlerin dışında tasnif dışı kalan ürünlerin değerlendirmesi açısından faydalar sağlamaktadır. Bu bakımdan hayvancılık işletmeleri bitkisel üretimle yürütülmeli ve arazi toplulaştırması işlemine bir an önce geçilmelidir.