FAO, depremden etkilenen Nepal çiftçilerinin tarımsal kayıplarını telafi etmek ve üreticilerin pirinç ekim mevsimine hazırlanmaları için 8 milyon doların acilen toplanması gerektiğini duyurdu.
Nepal depreminin gıda güvenliğine ve tarımsal geçim kaynaklarına etkilerinin çok yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Ekim mevsimini kaçıran çiftçilerin Mayıs ayının sonlarına doğru ülkenin başlıca gıda maddesi olan pirinç ekimi yapması bekleniyordu ancak 2016’nın sonuna kadar tekrar ekim yapılamayacak. FAO; bu durumun, gıda stoklarının erimesine, buğday ve mısır mahsullerinin kaybına yol açacağının ihtimaller dahilinde olduğunu bildirdi. Bir Güney Asya ülkesi olan Nepal’deki nüfusun üçte ikisi geçimini tarımdan sağlıyor.
Tarımsal alanlar depremden en çok etkilenen bölgeler arasında
Ülkenin en büyük şehirleri olan Kathmandu ve Pokhora da dahil olmak üzere batı ve orta bölgelerde yaklaşık 8 milyon insanın felaketten etkilendiği tahmin ediliyor.
Depremle birlikte ülkenin en korunmasız tarımsal bölgeleri olan dağlık ve tepelik alanlarındaki köyler ağır darbe aldı.
Tarımsal sektördeki hasarlar henüz tespit edilmediyse de, depremden etkilenen ailelerin hayvanlarını, mahsullerini, gıda stoklarını ve önemli tarımsal kazançlarını büyük olasılıkla yitirdikleri tahmin ediliyor. Bununla birlikte felaketin; yolları, önemli sulama kanallarını, altyapıyı ve piyasaları tahrip etmesi sonucunda acil yardım desteği de dahil ülke içi ticaret sekteye uğradı.
Depremden önce FAO’nun Nepal’daki 2015 tahıl üretimi tahminleri, geçen seneki mahsulün yüzde 5 aşağısında konumlanarak 1.8 milyon ton olarak hesaplanmıştı; fakat ürünlerin zarar uğraması ve çiftçilerin depremden etkilenen alanlarda ekim yapamayacak olması tahminlerin büyük olasılıkla değişeceğini gösteriyor. Buna ek olarak; pirinç ve mısır ekilen alanlar depremden en çok etkilenen alanlardan olduğu için bu ürünlerin mahsulünde şiddetli bir düşüş bekleniyor.
Kritik önem sahip bir fırsat penceresi
Bu senenin mahsulünü kaybetmemek için ekin üretim paketleri dağıtımının yanında; FAO ve diğer paydaşlar Nepal hükümetiyle birlikte çalışarak hayvancılığın daha fazla kayba uğramaması için yem ve veterinerlik desteği sağlayacak ve böylelikle hayvanların sağlıklı ve verimli kalmasına katkıda bulunacak.
FAO toplamda 20.000 korunmasız haneye geçim kaynaklarını tekrar elde etmeleri için destekte bulunuyor. Zamanında yapılan tarımsal destekler felaketten etkilenen aile çiftçilerini güçlendiriyor ve kayıplarını telafi etmek için harcanan parayı ve zamanı büyük ölçüde azaltıyor.
FAO Nepal Temsilcisi Somsak Pipoppinyo yaptığı açıklamada, “Çiftçilerin pirinç ekimine zamanında başlamalarına yardım etmek ve onları kendi kendilerini idare edecek hale getirmek için önümüzde kritik bir fırsat penceresi bulunuyor. Bununla birlikte; felaketten etkilenen ailelerin besin ve gelir ihtiyacını karşılayacak hayati hayvancılık ürünlerini korumak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
BM ajansları ve diğer paydaşlar önemli ihtiyaçlara cevap verebilmek amacıyla Nepal için 415 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu. FAO’nun yardım çağrısı; FAO ve Dünya Gıda Programı’nın yönettiği gıda güvenliği grubunun 128 milyon dolarlık çağrısının bir bölümünü oluşturuyor. Gıda güvenliği grubu; acil tarımsal desteğin dışında, gıdaya ihtiyacı olan ailelere 50.000 ton yardım ve toplulukların yeniden kurulması için para transferi programları oluşturulmasını öngörülüyor.
kaynak:TarimPusulası