Çiftçinin kazancı suya gidiyor

0
1118
sulama
pamuk sulama

Pamuk üreticisi artan mazot fiyatları ve maliyetlerle baş etmeye çalışırken şimdi de su paralarıyla başı dertte.

GAP kapsamında yapılan sulama kanalından sağladıkları su ile pamuk üretimi yapan Diyarbakırlı çiftçiler suya binlerce lira ödemek zorunda olmalarına tepki göstererek, “Çiftçi toprağı işleyemez hale geldi” diye konuştu. Mezopotamya ajansının haberine göre Türkiye’de çiftçilerin sorunları katlanarak artıyor. Mazot fiyatlarının son zamlarla 5 liranın üzerine çıkmasıyla tarlalarını süremez duruma gelen çiftçi, tarım politikalarına isyan etti. Diyarbakır’da pamuk tarlalarını süren çiftçiler, GAP kapsamında yapılan kanallardan sağladıkları suya bile binlerce lira ödemek zorunda bırakılıyor.

Pamuk para etmiyor

Abbas Karagül (47) Diyarbakır’da 30 yıldan fazladır çiftçilikle uğraştığını, GAP kapsamında yapılan kanaldan sağladıkları su ile pamuk üretimi yaptığını belirterek, “Sadece suya bile binlerce lira ödüyoruz. Kazandığımızı mazot ve gübreye yatırıyorduk artık suya da yatırıyoruz. Mazotun ve suyun bir an önce ucuzlatılmasını istiyoruz. Her şeyin maliyeti arttı. Bir çare bulunmasını umuyoruz, böyle giderse çiftçi toprağı işleyemeyecek” dedi. Dönüm başına sulama için 90 lira istendiğini vurgulayan Karagül, “Yaklaşık 300 dönüm tarlaya pamuk ektim. Bu da yaklaşık 27 bin liraya denk geliyor. Bu suyu da sadece üç ay veriyorlar” diyerek tepki gösterdi.

15 yıldır pamuk üreticiliğiyle uğraşan çiftçi Lütfü Bayraktar da, pamuk fiyatlarının düşük tutulmasından şikâyet ederek, “Topladığım pamuk para etmediği için işçinin yevmiyesini vermekte bile zorlanıyorum. Ektiğim pamuk bu sene tarlada kaldı. Pamuğumu toplayabilmek için Siverek’ten Diyarbakır’a işçi getiriyorum” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın