Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, bu yıl içinde çiftçilere 5 milyar lira tutarında aynî ve nakdî kredi kullandıracaklarını açıkladı.
Kuraklık sebebiyle kilosu 1 liranın üzerine çıkan saman fiyatlarına yapılan müdahale etkili oldu. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, ithalat kapısının açılmasıyla birlikte spekülatörlerin de ucuz fiyattan piyasaya kaba yem sürmeye başladığını söyledi. Kooperatifler aracılığıyla samanın kilosu 50 kuruştan çiftçiye veriliyor. Saman maliyetinin 50 kuruşu aşması durumunda aradaki farkı Tarım Bakanlığı karşılıyor. Saman fiyatlarının bir ara 130 kuruşa kadar yükseldiğini belirten Kutlu, piyasaya kilosu 50 kuruştan saman vermeye başlamalarından sonra fiyatların hızla düşüş sürecine girdiğini ifade etti.
Genel Müdür Kutlu, 2012 yılı değerlendirmelerini ve 2013 yılı hedeflerini basın toplantısıyla açıkladı. Samanda spekülatörlerin etkisini kırmak için Tarım Bakanlığı ile Ukrayna, Bulgaristan, KKTC, İtalya ve Pakistan’dan saman ithal etmeye başladıklarını belirten Kutlu, “Dağıtımlarımız nisan ayı sonuna kadar devam edecek. Gemilerle kaba yem getirip Türkiye geneline gönderiyoruz. Bu gelişmenin ardından spekülatörler ellerindeki samanı ucuza satmaya başladı.” dedi. Fiyatların yükselmesine spekülasyonların yol açtığını aktaran Kutlu, sadece Erzurum’da 330 bin ton kaba yeme ihtiyaç olduğuna yönelik söylenti yayıldığını kaydetti. 20 gündür talep topladıklarını belirten Kutlu, Erzurum’la birlikte Ağrı, Kars ve Ardahan’ın da arasında bulunduğu toplam beş ilden 7 bin ton, Türkiye genelinden ise 47 bin tonluk talep aldıklarını açıkladı. Kutlu, 50 bin tonluk saman ithalatı bağlantısı yaptıklarına, bu rakamın 100 bin tona kadar çıkabileceğini ifade etti.
Genel Müdür Kutlu, Tarım Kredi olarak geçen yıl 4,3 milyar liralık kredi kullandırıldığını bildirdi. Kredilerin geri dönüş oranının yüzde 50’den yüzde 98,5 seviyesine yükseldiğini dile getiren Kutlu, bu yıl çiftçiye toplam 5 milyar liralık ayni ve nakdi kredi kullandıracaklarını açıkladı. Çiftçiye gübre, yem, akaryakıt, tarımsal ilaç, sertifikalı tohumluk gibi ihtiyaçlarını zamanında, kaliteli ve uygun şartlarda karşılamayı sürdüreceklerini belirten Kutlu, “2013 yılında çiftçimize 1 milyon 650 bin ton gübre, 300 milyon litre akaryakıt, 850 bin ton karma hayvan yemi, 180 bin ton sertifikalı tohumluk dağıtmayı planladık.” dedi.
Kutlu, banka kurma düşüncelerinin sorulması üzerine, “Bizim stratejik hedeflerimiz arasında bu var. 2023 yılına kadar banka kurmak istiyoruz. BDDK yerli taleplere karşılık vermiyor. 1 milyon 100 bin çiftçiden oluşuyor kooperatifimiz. Banka kurmak mevzuatımıza da uygun.” cevabını verdi. Kutlu, ortak ürünlerin tarladan markete, üreticiden tüketiciye doğrudan satışına dönük daha dinamik bir pazarlama ağı oluşturacaklarını ve 400 bin ton ortak ürünü süper marketlere pazarlayacaklarını vurguladı.
Kaynak: Zaman