Çiğköfte içindeki katkı yasağına uymayana 13 bin lira ceza geliyor

0
1091
Cigkofte-icindeki-katki-yasagina-uymayana-13-bin-lira-ceza-geliyor

Geçtiğimiz ay Türk Gıda Kodeksi’ne giren çiğ köftede markalar yarından itibaren uygulamaya geçmek zorunda. Geçmeyen firmalara ürün toplama ve 13 bin TL idari para cezası kesilecek.

İSTANBUL – İlk şubeleri 90’lı yılların sonunda açılan ve bugün 2 bine yakın şube ile hizmet veren çiğköfte pazarında yeni bir dönem başlıyor. Birçok gıdanın içeriğinde bulunan katkı maddelerinin müsaade edilenin üzerinde olması ve insan sağlığını tehdit etmesi sonucu çiğköfte ilk kez Türk Gıda Kodeksi’nde yerini aldı.

Yayımlanan yönetmeliğe göre çiğ köftede sitrik asit haricinde tüm katkı maddelerinin kullanımı yasaklandı. Tüm çiğ köfteciler 01.08.2013 tarihi yani yarından itibaren bu uygulamaya geçmek zorunda olduğu belirtilirken bu tarihten sonra yapılan tüm kamu denetimlerde numune alınacak ve laboratuvar ortamında analizi yapılacak. Bu analiz sonucunda katkı maddesi tespiti edilirse ürün toplama ve 13 bin TL idari para cezası uygulanacak.

Konuyla alakalı bilgilerine başvurduğumuz Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Gıda Mühendisi Elif Attepe, düzenleme ile sektörün bilinçleneceğini, bilinçlenemeyen üreticilerin ise piyasadan çekilmek zorunda kalacağını söyledi. Şu anda Türkiye genelinde birçok marka ve bunlara ait 2 binin üzerinde şube bulunuyor. 2012 itibari ile 450 milyon TL civarında büyüklüğe ulaşan pazarın yüzde 70’ini ise merdivenaltı üreticilerden oluşuyor. Tatlıses Gıda Franchise Müdürü Erol Yüksel, bu firmaların hem mevzuatlara uygun üretim yapmayarak halk sağlığı ile oynadığını hem de vergi vermeyerek, sigortasız işçi çalıştırarak, fatura kesmeyerek kayıtdışı ekonomi oranını artırdığını vurguladı.

Tatlıses tebliğin oluşmasına yardımcı oldu

Tatlıses Gıda, çiğ köftenin içinde bulunan tüm teknik detayları tek tek laboratuvar ortamında analiz ettirerek sonuçlar doğrultusunda tebliğ taslağını hazırlanmasına yardımcı oldu. Birçok irili ufaklı markalı markasız çiğ köftecinin bulunduğunu, fakat pazarın bunları kaldıramayacağını dile getiren Erol Yüksel, belirledikleri Türk Gıda Kodeksi onaylı çiğ köfte standardının belli ölçüde diğer firmalara baskı oluşturacağını söyledi.

450 milyon TL’lik pazar

Yüksel, “Çünkü maalesef çok ucuza verdikleri çiğ köfte bile olmayan ürünler pazarda rekabeti haksız bir yöne götürmekte” dedi. Pazar hakkında ise Yüksel şu bilgileri verdi: “Geçen yılları baz alırsak 450 milyon TL’lik bir pazar vardı. Bu yıl yüzde 30 büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz. Tatlıses çiğ köfte olarak pazarda yüzde 15-20 civarında bir payımız bulunuyor ve yıl sonunda 220-230 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz.”

Hilelerin de önüne geçilmeli

Tatlıses Gıda Fabrika Müdürü Gıda Mühendisi Elif Attepe de, çiğ köftenin Türk Gıda Kodeksine girmesi için çalışma başlatan firmanın kendileri olduğunu dile getirerek bu anlamda Tatlıses olarak işleyiş ve ürünlerinde bir değişiklik olmayacağını söyledi. Zaten öncesinde de katkı maddesi kullanmadıklarını belirten Attepe, “Çalışmalarımızı çiğköftenin kendi tebliğinin yayınlanması konusunda genişleteceğiz. Çünkü çiğköfte içinden katkı maddelerinin çıkartılması nasıl önemli bir düzenleme ise çiğköfteye patates, su vb. çiğköfte ile bağdaşmayan ürünlerin katılması ile yapılan hilelerinde önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Attepe, düzenlemenin merdiven altına etkisi konusunda ise şunları söyledi: “Bakanlık gerek artırdığı denetçi sayısı, gerek revize ettiği denetim uygulamaları gerekse geliştirdiği ve sayısını artırdığı laboratuvarları ile denetimleri sıkılaştırdı. Zaten, kamu denetimlerinin kat ettiği yol gün geçtikçe daha da fazla artıyor. Merdivenaltını tamamen ortadan kaldıracak kesiminde yine bakanlık olduğunu düşünüyoruz.”

İnsan sağlığını hiçe sayan maddeler bilinçsizce kullanılıyordu

Düzenleme ile merdivenaltı üretime darbe vurulurken asıl önemli amaç olan insan sağlığında da riskler bertaraf edilecek. Daha önce katılan Mono sodyum glutamat isimli aroma vericinin nörotoksin olup merkezi sinir sistemini olumsuz yönde etkilediğini, alzheimer, perkinson, gelişim geriliğine nden olduğunu söyleyen Gıda Mühendisi Elif Attepe, sodyum benzoat, potasyum sorbat, sodyum laktat vb. katkı maddelerinin de bilinçsizce ve oranlar gözetilmeksizin kullanıldığını söyledi. Artık bunların hepsi yasaklandığını dile getiren Attepe, çiğköftede sitrik asit hariç (limon, narenciyelerin doğal asidi ) hiçbir katkı maddesinin kullanılamayacağını dile getirdi.

► 450 milyon TL pazar büyüklüğü var.
► Bu yıl yüzde 30 büyümesi bekleniyor.
► Sektörün yüzde 70’i kayıtdışı çalışıyor.
► 12 kurumsal çiğköfte zinciri bulunuyor.
► 2 binin üzerinde şube ile hizmet veriyorlar.

http://www.dunya.com/

Bir Cevap Yazın