Çileği Altına Dönüştürüyorlar

0
946
Çileği Altına Dönüştürüyorlar ,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon
Çileği Altına Dönüştürüyorlar ,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon

Konya’da organik çilek üretimi yörede yaşayanların umudu oldu. Çilek üretimine yönelen kadınlar, üründen elde ettiği geliri kollarında altın bileziğe dönüştürmeye başladı.

Hüyük ilçesinde kilosu 2-3 lira arasında satılan organik çilek üretimi son yıllarda gözle görülür şekilde arttı. İç piyasanın yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına da gönderilen, yörede doğal ortamda üretildiği için yüksek aromaya sahip olması nedeniyle aranılan bir ürün haline gelen organik çilek yetiştiriciliği bu işi yapan köylülerin yüzünü güldürdü. Geçen yıl 3 bin dekar alanda 8 bin ton olan rekoltenin bu yıl 15 bin ton olması bekleniyor.

30 yıldır yaşadığı İzmir’den çilek üreticiliğinin iyi gelir getirmesi nedeniyle doğduğu topraklara 4 yıl önce dönüş yapan Nezaket Sözeri, bir yandan çilek hasat ederken, diğer yandan koluna taktığı bilezikleri göstererek, “Hanımlara da çilek ekimini tavsiye ederim. Onlar da altın bilezik yaparlar, altın alırlar, gezerler, her şeyi yaparlar. Herkese tavsiye ederim. Taşın üstüne dikseler olur burada çilek. Yeter ki, yetiştirsinler Kolumdaki bilezikleri çilekten elde ettiğim gelirle aldım. Biraz da küçük altınlarım var, onları da oğullarıma verdim” diye konuştu.

“FAKİR FUKARA DA PARA KAZANMAYA BAŞLADI”

Daha önce verim elde edilemeyen, çalılık olan arazisinde organik çilek üretimine başladığını anlatan Sözeri, “4 senedir bu işi yapıyorum. Çileği gördüm ve geldim. Bölgenin kaderini değiştirdi, çok güzel köyümüzü kalkındırdı. Çok iyi oldu. Fakir fukara da para kazanmaya başladı. Artık Atv motor alıyoruz, her şey yapıyoruz, köyde herkesin evinin önünde iki tane arabası var. Başbakanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Aynı köyde çilek yetiştiren bir başka kadın çiftçi Saide Uyar ise, kendisinin de üretimden memnun olduğunu dile getirerek, “Bu işi 6 yıldır yapıyoruz. Daha önceleri buralar kırdı, verim yoktu. Ama şimdi verim iyi, kazanç sağlıyoruz. İyiyiz yani, çocuklarımız da yararlanıyor. Etraf köylere de tavsiye ederiz. Onların da çilek yetiştirmesini, bizim gibi memnun olmasını isteriz” diye konuştu.

“ALTIN ÇİLEK” DEMEYE ÇEKİNİYORUZ”

Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yücel Doğan, çileğin iyi para etmesi nedeniyle yörede altına benzetildiğini belirterek, “Bizim çileğimiz gerçekten altın kadar değerli bir çilek. Biz altın demek istiyoruz ama medyada son dönemde ‘altın çilek’le ilgili olumsuz şeyler oldu ki, onunla karışıyor diye biz bunu söylemekten adeta çekiniyoruz” dedi.

Çileğin iyi gelir getirmesinin yörede yaşayan üreticinin ekonomisine de olumlu etki sağladığını ve özellikle kadınların kollarında artık altın bilezikleri görmeye başladıklarını aktaran Yücel, “Yakında inşallah burada da son model arabalar olacak. Bunları göreceğiz,

çok güzel şeyler bunlar. Geçen yıl ilçemizde 3 bin dekarlık ekili alanda rekolte 8 bin ton oldu. Bu yılki hedefimiz 15 bin ton. Yalnız bu söylediğimiz resmi rakamlar. Kayıt dışı olan çilek ekimini de dahil ettiğimizde bu rakam daha da yükseklere çıkar. Çilek üretimi artık ilçemizde ciddi bir katkı sağlamaya başladı. Öyle ki tersine göçü sağlamaya başladı. Büyük şehirlerden köyümüze ve ilçemize işçi gelmeye başladı” şeklinde konuştu.

haber46

Bir Cevap Yazın